Italské speciality, řecké divadlo a výhled na Etnu! Návštěva sicilské Taormíny stojí za to

18. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

Od stavby řeckého amfiteátru v sicilské Taormíně uplynula pěkná řádka let. Přesto se v něm dodnes hraje divadlo. A ani v dnešní moderní době mrakodrapů návštěvníky nepřestává bavit nevšední výhled z divadla do okolí.

Taormína leží na úbočí hory na jónském pobřeží, autem se tam dostat nedá, jenom autobusem nebo lanovkou. Musím zaparkovat, a to se mi nedaří – místa je tu dost, ale turistů zjevně ještě víc, musím počkat, až se pro mě nějaké to místo najde.

Hlavní taormínská třída je poměrně úzká ulička, kterou lemují restaurace, butiky, nechybí ani pouliční prodavači. Nejnavštěvovanější a asi i nejvděčnější jsou stánky se sicilskými potažmo italskými specialitami – těstoviny, oregano, sicilská sušená rajčata, nemůže chybět sůl, a to hrubozrnná. Sůl je tu i v ochucených variantách – s česnekem, bylinkami. Mají tu také asi nejznámější sicilský likér – limoncello.

Kromě klasických zmrzlinářství tady mají jedno, kde se prodávají hotové nanuky, a výběr je široký – pistácie, malinová, fíková, kokosová, mangová, jogurtová, lesní ovoce a řada dalších. Beru si mandarinkovou, vyloženě osvěžující a chutná opravdu po mandarinkách, žádná náhražka, kromě toho příjemně nakyslá.

Čtěte také

Teď už ale k nejdůležitější zdejší památce, tou je starověké antické divadlo. Ulice, která k němu vede, je jednou z nejfrekventovanějších ve městě, stejně jako na hlavní třídě i tady je spousta obchůdků. Taormínský amfiteátr je druhý největší na Sicílii a má jedinečnou polohu, když si totiž sednu doprostřed hlediště, mám výhled přímo na Etnu.

To ale není všechno, když se vydám na ochoz amfiteátru, mám výhled na severozápad, na italské pobřeží – tedy Kalábrii. Kolem divadla stojí poměrně rozlehlý borový a olivový háj, je tu několik soch a laviček a hlavně stín, ve kterém si návštěvníci mohou na chvíli odpočinout a kochat se pohledem na jónské moře. Výhled na všechny světové strany je impozantní.

autor: tpa
Spustit audio