Izrael podepsal s Palestinci dohodu o vodě. Dává naději Mrtvému moři, ale zaznívají i protesty

Už v půlce července oznámil velvyslanec Donalda Trumpa na Blízkém východě přelomovou zprávu: Izrael a Palestina podepsaly dohodu o vodě, která pomůže celému regionu. Ovšem to, co zprvu experti považovali za vzácný důkaz spolupráce dvou znesvářených stran, nyní získává i temnější obrysy. Upozorňuje na to Al Jazeera.

Palestinsko-izraelská dohoda o vodě je součástí takzvaného Red-Dead projektu, sponzorovaného Světovou bankou. Ten má propojit Rudé moře, Mrtvé moře a jordánský přístav Aqaba dvousetkilometrovým potrubím, a zvětšit tak množství vodních zásob pro Izrael, Palestinu a Jordánsko.

Červencová palestinsko-izraelská dohoda o vodě nyní navíc zvyšuje celkové množství vody, které může Palestina odkoupit od Izraele, z 20 na 30 milionů kubických metrů ročně.


Věřím, že dohoda pomůže ozdravení Mrtvého moře a že bude prospěšná nejen Palestincům a Izraelcům, ale i Jordáncům.AMERICKÝ VELVYSLANEC PRO REUTERS

Zatímco Bílý dům dohodu oslavuje jako „další důkaz, že jednotlivé strany na Blízkém východě jsou schopné spolupracovat, aby dosáhly všeobecného prospěchu”, hlasy ozývající se z Palestiny už tak nadšené nejsou.

Na „izralskou” vodu máme právo my, zní z Palestiny

„Na vodu, kterou nám Izrael prodává, máme právo,” prohlásil šéf Palestinské vodní správy Mazen Ghoneim, který soudí, že dohoda mezi Palestinou a Izraelem je podle něj pouhou náplastí na skutečný problém.

„Krize neskončí, dokud Izrael nepřestane okupovat Palestinu a dokud tři palestinské vodní zdroje, které jsou dnes pod izraelskou kontrolou, nepřejdou do naší správy,” dodal pro Al Jazeeru.

Za pravdu mu dávají i experti. Ti upozorňují na to, že dohoda pouze utužuje izraelskou kontrolu nad vodními zdroji na Západním břehu Jordánu.

autoři: als , Al Jazeera | zdroj: Reuters
Spustit audio