Jack Sparrow opět prchá před duchy. Piráti z Karibiku se vracejí s tradičním nákladem i ve 3D

25. květen 2017

Zahraniční kritiky pátému pokračování Pirátů z Karibiku s podtitulem Salazarova pomsta vyčítají především slabý scénář, který zaostává za tradičně monumentální podívanou. Skalní fanoušci ale dostanou přesně to, na co jsou zvyklí, spoustu akce na palubě působivých lodí a pořádnou dávku pirátských bájí. Od čtvrtku i v českých kinosálech a stejně jako při čtvrtém dílu ve 3D.

Jacku Sparrowovi (Johnny Depp) tentokrát usiluje o život kromě pozemské moci tlupa pirátských duchů, pomáhají mu ale chytrá a krásná astronomka a mladičký námořník.

Série snímků, na níž pracovalo několik režisérů, celkovým rozpočtem překročila miliardu dolarů, přitom jen druhý díl měl více než miliardové tržby. Pro pátý díl producent Jeff Nathanson oslovil norský režijní tým Joachima Ronninga a Espena Sandberga. Jsou známí příběhem o objevování oceánů s názvem Kon-Tiki, který má nominaci na Oscara. Natočili i výpravný seriál Marco Polo pro společnost Netflix.

Šance podílet se na Pirátech z Karibiku byla pro režijní dvojici ztělesněním jejich snů. „Na pirátské sérii jsme měli vždycky rádi kombinaci dobrodružství, akce a komedie," uvedl Sandberg. Pro Ronninga je série připomínkou filmů, které ho jako kluka inspirovaly stát se režisérem.

Akce i legrace je ve filmu od začátku plno, první bitva začíná 15 minut po začátku. V české distribuci se na něj bude možné dívat ve 3D formátu, ve kterém si oceán, proudy vody, obrovské lodě, davové scény a rychlé střihy vychutnají fanoušci filmu ještě více. V nabídce jsou i projekce v klasickém formátu a obě podoby filmu jsou buď v původním znění, nebo s českých dabingem. V něm Johnymu Deepovi, který ztvárňuje kapitána Sparrowa s lahví rumu vždycky v ruce, propůjčil hlas Saša Rašilov.


Tentokrát je to nejsvižnější, co v sérii bylo. Co filmu jednoznačně prospívá, je výrazný záporný hrdina, kterého ztvárnil Javier Bardem, hodnotí filmový redaktor Rádia Wave Daniel Řehák.

Stranou nezůstanou ani postavy, které diváci moc dobře znají z předchozích dílů. Včetně Willa Turnera a Elizabeth Swannové v podání Orlanda Blooma a Keiry Knightley. Ti se sice ve filmu mihnou jen na několik scén, zato si ale ukradnou nejromantičtější moment celého filmu.

O nejnovějším dílu Pirátů z Karibiku se v posledních dnech mluvilo především kvůli útoku hackerů. Ti totiž ukradli kopii filmu z postprodukční společnosti a vyhrožovali, že Salazarovu pomstu zveřejní deset dní před oficiální premiérou, pokud studio Disney nezaplatí výkupné necelé dva miliony korun.

Salazarova pomsta pravděpodobně zaútočí na první příčky návštěvnosti českých kin. První díl s podtitulem Prokletí Černé perly zhlédlo v roce 2003 v českých kinech 350 tisíc diváků. Dvojka s podtitulem Truhla mrtvého muže do českých kin přilákala 580 tisíc lidí a trojka Na konci světa pobavila o rok později 440 tisíc diváků. Čtvrtý díl Na vlnách podivna byl prvním, který byl natočen v digitální 3D technologii.

autoři: vok , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio