Jahoda, banán, oliva. Ovoce, nebo zelenina?

17. říjen 2012
Encyklopedie Radiožurnálu

Rozeznat ovoce od zeleniny zdánlivě patří mezi elementární znalosti. A přece leckdo zaváhá, když se má během nakupování v supermarketu rozhodnout, kterou klávesnici zvolit třeba při vážení melounu. Ovoce, nebo zelenina? Pojďme si v tom zkusit udělat pořádek.

„Ovocem rozumíme plody dřevin a jahodníku. U zeleniny je to poněkud širší, podle toho, kterou část konzumujeme. Od listové přes kořenovou, košťálovou zeleninu až k těm plodovým.

Právě v plodové zelenině se často chybuje, protože například melouny, které obsahují cukr podobně jako ovoce, se řadí někdy mezi ovoce, i když je to zelenina,“ říká docent Josef Sus z České zemědělské univerzity v Praze.

Čtěte také

Kromě jahodníku, který patří mezi ovoce, ačkoliv je mezi ovocem jedinou vytrvalou bylinou (všechny ostatní jsou totiž dřeviny), vzbuzuje pochybnosti také například oliva.

„Oliva je také ovocný druh. Mezi ovocem bych ještě rozlišil druhy, které mají dužnaté plody. Těch je většina. V mnoha případech jsou sladké, protože obsahují poměrně značné množství cukru.

Pak je ještě skupina například skořápkatých druhů ovoce, u kterých konzumujeme semena. To jsou například ořechy – vlašské, lískové a podobně. U olivy je to podobné, tam konzumujeme plody, které mají značný obsah oleje a tedy vysokou energetickou hodnotu. Narozdíl od ostatního ovoce s dužnatými plody, které je převážně nízkokalorické.“

Pochybnosti o svém zařazení vzbuzuje někdy také rajče

„Z botanického hlediska je to bobule, podobně jako třeba angrešt, borůvka, brusinka nebo rybíz. Skupina plodů, které se nazývají bobule, je možná důvodem, proč se rajče někdy mezi ovoce řadí. Ale je to jednoznačně zelenina,“ říká docent Sus.

Rajčata (ilustr. obr.)

Pro výživu tolik důležité obiloviny a luštěniny patří do samostatné kategorie. Má to ovšem háček: „Rozlišujeme například luštěniny nebo luskoviny, kam patří hrách, čočka a další. Ale třeba fazole jsou zelenina, pokud se konzumují za zelena. Jeden druh může být zeleninou, nebo samostatnou luštěninou – podle toho, kdy ho konzumujeme a jakým způsobem. Fazole je zelenina v případě konzumace zelených lusků.“

Pokusme se tedy o shrnutí: zelenina jsou samostatné části jednoletých nebo dvouletých rostlin. U ovocných druhů je předpokladem vytrvalost a opakování produkce plodů.

Čtěte také

„Ano, lze to i takto zjednodušeně říct. Ovocné rostliny přinášejí plody každoročně. V případě už zmíněného jahodníku může být kultura jednoletá, přestože je rostlina schopná na stanovišti žít pět i více let. Mohou nastat případy, kdy se kvůli vysoké kvalitě pěstuje jen jako jednoletá. Je to ale ovoce,“ uzavírá docent Josef Sus, vedoucí katedry agrobiologie České zemědělské univerzity v Praze.

Pokud si vezmeme na pomoc Wikipedii, dozvíme se, že jednotná definice pojmu ovoce neexistuje. Jedinou možností je určit to dohodou a taxativně vyjmenovat.

autor: Tamara Kocourková
Spustit audio

Související