Jak chránit děti před nevhodným materiálem na internetu?

Pornografické stránky nebo lidé s pedofilními sklony na internetových seznamkách a chatech. I taková nebezpečí číhají na naše děti na celosvětové síti. Jak bychom měli své ratolesti ochránit děti před nevhodným materiálem na internetu i ve chvíli, kdy jim zrovna nemůžeme stát za zády? Společně s Vladimírem Smejkalem, soudním znalcem v oboru IT technologií, se vám pokusíme dát pár tipů na užitečné programy a prográmky.

„Programy fungují na několika úrovních. Jednak můžeme přímo v operačním systému počítače, nejčastěji asi Windows, prostřednictvím takzvané rodičovské kontroly nastavit to, co dítě může na počítači dělat. To je jedna z funkcí operačního systému, kde nastavujeme přímo způsob, jakým bude dítě počítač používat. Které programy může spouštět, jaké hry může hrát, časový limit, odkdy dokdy může pracovat, a tak dále.

To je taková první úroveň, což je ale dost málo. Zůstaňme ještě u Windows: máme možnost použít program, který se jmenuje Windows Live, Zabezpečení rodiny. Ten umožňuje nastavit daleko více věcí, například bezpečné hledání. To znamená, že když děti používají vyhledávače jako Google, Bing, Yahoo a podobně, dostanou jen takové zobrazení webů, které je podle jejich věkové úrovně vyhodnoceno jako bezpečné.

Je také možné prostřednictvím mailů online sledovat, co děti na internetu dělají. Na vyšší úrovni je například program Norton Online Family. Ten obsahuje už skoro brutální způsoby kontroly prakticky všeho, co dítě, které má v tomto programu na počítači vytvořený účet, na počítači dělá.“

Když se objeví podezřelá aktivita, program vám pošle mail

Můžete uvést pár konkrétních programů, které bývají nejlépe oceňované a populární?

„Většina se pohybuje na úrovni operačního systému, to znamená využívají rodičovský zámek nebo rodičovskou kontrolu ve Windows. Existují taky jednoduché prográmky, které najdete na různých webech poskytujících volné programy. Ty umožňují monitorovat, na jaké adresy na internetu se dítě dostane, nebo snímat obrázek pracovní plochy na počítači. Mají různé názvy – Antiporn, Netblocker a podobně.

Osobně považuji za nejdokonalejší právě zmíněný Norton Online Family. V základní verzi skutečně umožňuje sledování a blokování webů, ale i sledování, co se děje na sociální síti, třeba na Facebooku. Sledování chatu, sledování hledání. Pošle vám e-mailové upozornění, když děti dělají něco, co by dělat neměly.

Jako zajímavost bych chtěl ještě uvést, že na americkém trhu existuje verze Premier (u nás zatím dostupná není), která dokonce umožňuje monitorovat smartphony, tedy chytré telefony, a také videa, která si dítě spustí na počítači.“

autor: mmk
Spustit audio