Jak namazat správně běžky? Trápení ubylo, moderní lyže mají stoupací pás

16. únor 2017

Pokud se ještě necháte letos vyhecovat, můžete stále vyrazit na běžecké závody. Sněhu je na horách dost a možností ještě také, třeba teď o víkendu seriál závodů Jizerská padesátka. A kdo maže, ten jede!

Nestála na běžkách 30 let. Přesto se výzev nebojí a Lucie Výborná se chystá po krátkém tréninku na Jizerskou padesátku. Jenže od dob „sněženek a machrů“ se mnohé změnilo. Co nabízí nejnovější běžkařské vybavení?

Místo stoupacího vosku se na moderních běžkách používá mohérový pás. „Podmínky posledních let na horách nejsou ideální a sníh se často mění, proto je těžké zvolit dobrou mázu. Toto je skvělá alternativa,“ vysvětluje odborník.


Spousta věcí se změnila, ale něco zůstalo. Klasické lyže musí být o 20 až 25 cm vyšší než výška postavy. Ale co se týče materiálů, tak tam jsme urazili hodně velký kus cesty.Jan Weisshäutel

Lyže musíte mazat i nadále. Minimálně skluzné zóny, ale i pás se musí ošetřit, aby klouzal a nenamrzal. Je to jednodušší než mazat stoupací vosky a kvalita odrazu i skluzu je nadstandardní.

Jak vypadá hromadný start? „Pomalí padají, rychlí přes ně běží, všichni se strkají, hůlky praskají... Je to zážitek. Hlavně nezlomit hole,“ radí Jan Weisshäutel.

autor: jaw
Spustit audio