Jak se žije po mongolsku? Chtěli žít bez složenek a hypotéky, postavili si jurtu

10. duben 2017

Bez složenek a záloh, ale také bez přípojky na vodu, kanalizaci a elektřinu. Tak už pět let žijí mladí manželé na okraji malé obce kousek od Prahy. Za tu dobu se jim narodily dvě děti. Jejich způsob života je sice náročnější a není pro každého, přesto by neměnili.

Podle Libora vystačí s energiemi za tři tisíce korun měsíčně. S těmito náklady dokáží vytopit jurtu i maringotku, ohřát vodu, svítit i vařit na plynu. V jurtě, kruhovém obydlí typickém pro asijské kočovníky přizpůsobeném středoevropským podmínkám, žijí i se svými dvěma malými dětmi.

Kuchyň a koupelnu mají Libor s Dominikou v bývalé maringotce. V decentní vzdálenosti od jurty je také kompostovací toaleta. K výrobě elektřiny pak využívají dieselový agregát a fotovoltaické panely.

Rodina Macháčkových

Největším „žroutem“ je podle pána domu lednice, která musí fungovat neustále. Nabíjení z fotovoltaiky se stará o wifi, notebooky i hi-fi věž.

Vodu na pití i pro domácnost berou z vrtu a snaží se s ní šetřit. Samotné čerpání vody je totiž náročné na energii. K čištění odpadní vody postavil Libor kořenovou čističku, která ale omezuje například použití klasických pracích prostředků.

Čtěte také

I když jejich způsob života není pro každého, Libor i Dominika jsou spokojení. V budoucnu své netypické bydlení budou muset přece jen trochu upravit a přizpůsobit rozrůstající se rodině.

Bydlení v jurtě
autor: era
Spustit audio