Jak se ztrácely v loňském roce ponožky? Takhle vznikal film Lichožrouti

21. únor 2017

V roce 2016 se ztrácely ve velkém ponožky. Hlavně ty liché. Lichožrouti se stali jedním z nejúspěšnějších animovaných filmů českých kin. Už na předpremiérovou neděli vyrazilo přes sedm tisíc nedočkavých diváků. Na udílení výročních cen České filmové a televizní akademie bude bojovat snímek hned ve dvou kategoriích. Jestli nominace promění, se dozvíme už příští sobotu, 4. března.

„Měla jsem představu, že uděláme producentské kolečko, že půjdeme třeba za pěti lidmi a budeme dlouho čekat a vyjednávat, a vlastně hned na první dobrou nám Ondřej Trojan kývl, že to chce dělat,“ popisovala Radiožurnálu Galina Miklínová, režisérka a spoluautorka knižní předlohy.

Zatímco s postavičkami Lichožroutů a jejich příběhy byla dobře seznámena, práce na celovečerním filmu pro ni byla nová. „Když jsme se rozhodli, že knihu zfilmujeme, tak jsem neměla představu, do čeho jdu. Měla jsem za sebou 26 dílný animovaný seriál, 5 krátkých filmů, ale tohle je jiná záležitost,“ říká.


Film Lichožrouti měl premiéru 20. října. Dětskou nedělní předpremiéru si nenechalo ujít téměř sedm a půl tisíce diváků. Po prvním týdnu přesáhla návštěvnost kin stotisícovou hranici.

O formátu 3D animace ale měla Galina Miklínová od začátku jasno. „Chtěla jsem Lichožrouty dětem přiblížit natolik, abych se dostaly do reálného světa a byly schopné si na Lichožrouta skoro sáhnout,“ vysvětluje.

Spustit audio