Jak ušetřit až padesát litrů vody denně? V domácnosti stačí změnit maličkosti

Speciální projekt Týden vody zkoumá, jak čelit nedostatku vody, který Česku podle mnoha odborníků do budoucna hrozí. Radiožurnál se na problém podíval z pohledu obyčejné rodiny se dvěma dospělými a třemi dětmi. Hrajeme společně hru o vodu. Zkoušíme, kolik se dá v běžné domácnosti ušetřit, když člověk jen trochu myslí na to, aby vodou neplýtval. Odborně na "vodní audit" dohlížejí lidé z obecně prospěšné agentury Koniklec.

Balcarovi spotřebují průměrně 400 litrů vody denně, nádobí myjí v myčce. Jak toto číslo snížit? „Instalace úsporné sprchové hlavice, změnit způsob mytí nádobí a čištění zubů,“ doporučuje Ondřej Nehasil, specialista na úspory agentura Koniklec.

Další tipy by už vyžadovaly několikatisícové investice. Například termostatická baterie do sprchy nebo nový záchod s děleným splachováním. V našem pokusu dbáme na to, aby žádná doporučení Balcarovým nepřidělávala práci a nesnižovala jejich komfort. Takže zůstane u sprchové hlavice a dvou druhů perlátorů, které se namontují na kohoutky.

Miroslav Lupač bere do ruky montážní klíč a jde se na to. Původní průtok v kuchyni byl 15 litrů za minutu. „Teď vám poteče šest litrů za minutu, to je podstatně méně,“ říká. Balcarovi totiž bydlí v prvním patře a zvýšený tlak v trubkách způsobuje nejen vyšší spotřebu vody, ale taky dřívější opotřebení všech baterií.

Ušetří až 50 litrů denně

V koupelně jsme namontovali perlátor se stopkou, který se dá třeba při čištění zubů zespoda jednoduše zmáčknout a voda se zastaví. Zbývá už jen připevnit poslední šetřící věc – sprchovou hlavici. V čem je speciální? Ve velice rychlých intervalech vodu vypíná a zase zapíná.

Hlavice snižuje původní průtok na šedesát procent. Tímhle způsobem se dá při sprchování ušetřit až padesát litrů denně. „Jsem zvědavý, co z toho za úsporu vzejde, jsou to takové maličkosti, člověk by od toho moc nečekal, ale třeba budeme překvapení,“ uzavírají Václav a Kamila Balcarovi, kteří teď podle doporučení budou s vodou úsporně hospodařit čtrnáct dní.

autor: jht
Spustit audio