Jak zhubnout ve stáří? Důležité je udržovat dobrou sociální síť, radí expert

27. červenec 2017

Existují různé faktory, které komplikují hubnutí v dospělosti a ještě více ve stáří. Psychiatr Stefano Erzegovesi z Centra pro poruchy příjmu potravy při klinice San Raffaele v Miláně vysvětluje, jaké jsou důvody obtížného zbavování se nadbytečných kilogramů ve stáří a jak přinutit tělo, aby přestalo snaze o snižování nadváhy odporovat. Podle mnoha studií ztrácejí i ti, kdo jsou fyzicky aktivní, od třicátého roku života svalovou hmotu, kterou tělo nahrazuje tukovými buňkami.

Svaly spotřebovávají více kalorií než tuk, a tedy méně svalové hmoty vede ke zpomalení metabolismu. Proto tělo potřebuje méně kalorií. Toto pravidlo však lidé většinou nedodržují. Naopak starší osoby více trpí bolestmi, a proto se méně pohybují. Tím se zrychluje ztráta svalové hmoty a tělo nespotřebované kalorie ukládá v podobě tuku.

Menopauza znamená nejen pokles estrogenů, ale celé ženské hormonální výbavy, proto v souvislosti se změnou bazálního metabolismu často vede ke zvyšování hmotnosti, uvádí Erzegovesi.

Podobně je tomu s poklesem testosteronu u mužů, který je sice pomalejší a postupný, ale rovněž významný. „U obou pohlaví jde tedy o redukci bazálního metabolismu a svalové hmoty způsobené poklesem hladiny hormonů," uvádí psychiatr.

„Chuť a čich se u starých lidí časem pomalu vytrácejí. To je vede k tomu, že dávají přednost stále stejné stravě, nebo si oblíbí výraznou chuť, například hodně sladkostí a salátů. Pak jim ale hrozí, že budou konzumovat nadbytek rafinovaných produktů," podotýká Erzegovesi.

Když si tělo myslí, že umírá hladem

Lidé také mohou platit za to, že se v uplynulých desetiletích jejich váha často měnila: zvyšování hmotnosti mění metabolismus. „Šedesátník, který dnes váží 90 kilogramů, ale kdysi vážil například 130, bude nyní potřebovat o mnoho kalorií méně než ten, který je ve stejném věku, ale nikdy neměl nadváhu," vysvětluje Erzegovesi. Snižování hmotnosti vede tělo k tomu, že si myslí, že umírá hladem, a snaží se udržet si kalorie. Proto přechází na úsporný režim.


Jestliže je jídlo emotivní záležitostí, je mnohem obtížnější snižovat nadváhu.

Staří lidé, aniž by měli nějakou poruchu příjmu potravy, často užívají jídlo jako stimulaci emotivní pohody a reagují konzumací pokrmů na obtížné situace, jako je smutek, samota či omezení samostatnosti. Tedy podobně jako je tomu u mladších osob - jestliže je jídlo emotivní záležitostí, je mnohem obtížnější snižovat nadváhu.

Zachování svalové hmoty může přispět k urychlení metabolismu či alespoň k částečné kompenzaci jeho zpomalování. „Vhodná je fyzická aktivita, ale je nutné brát zřetel na to, že kosterní aparát je křehčí. Proto radíme aktivitu s nízkou zátěží," radí Erzegovesi, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

„Je správné jíst více proteinů, ale ne kalorií. I to pomůže k udržení svalové hmoty. Živočišné proteiny je třeba z větší části, a to nejméně z 50 procent, nahrazovat rostlinnými proteiny. Redukční diety s vysokým obsahem proteinů škodí v každém věku a ještě více ve stáří. Zásadní je pěstovat a udržovat dobré mezilidské vztahy, které můžeme považovat za jakousi potravu pro duši i tělo. Máme-li kolem sebe dobrou sociální síť, více se pohybujeme, jíme méně a především si udržujeme výkonnější mozek i svaly," doporučuje Erzegovesi.

zdroj: ČTK
Spustit audio