Jaká bude druhá prezidentská pětiletka Miloše Zemana? Poroste význam prezidentova okolí, soudí politolog

Miloš Zeman obhájil mandát. Jaké změny bychom od prezidenta mohli očekávat ve druhém funkčním období, co se změní a co zůstane při starém? Na to odpovídá autor knihy Miloš Zeman – talentovaný pragmatik: Intelektuál válčí s intelektuály politolog Lubomír Kopeček.

Už během prvních pěti let ve funkci prezidenta na sebe Miloš Zeman poutal pozornost řadou kroků a rozhodnutí. Hned v roce 2013 jmenoval - nečekaně a bez politických stran - vládu Jiřího Rusnoka. O rok později zažil kritiku při vyzvedávání korunovačních klenotů. Zároveň ale Zeman aktivně vystupoval před zákonodárci - před poslanci celkem devětkrát. Místo novoročního prezidentského projevu zavedl vánoční poselství.

V nejbližších dnech

Ve středu ve dvě hodiny odpoledne jmenuje Miloš Zeman na hradě 28 nových soudců. Stihne to ještě během svého prvního volebního období. Druhé odstartuje inaugurací. Slib slavnostně složí na společné schůzi sněmovny a senátu ve čtvrtek 8. března. A pak ho čeká první zahraniční cesta. Ta už tradičně povede na Slovensko. Tam byl Miloš Zeman i na poslední zahraniční cestě končícího funkčního období.

Smířlivý státník nebo hulvát?

V knize politologa Lubomíra Kopečka Miloš Zeman dostal nálepku talentovaný pragmatik. V čem se, podle jejího autora změní nebo nezmění Miloš Zeman ve svém druhém prezidentském období?

„Miloš Zeman je člověk, který třicet let v zásadě žije pro politiku. I v době, kdy žil na Vysočině, odtamtud do politiky občas nějakým způsobem zasahoval. Nemyslím si, že se v posledních pěti letech svého působení nějak zásadně změní z hlediska toho, jak on říká, v kreativitě v oblasti výkladu ústavy.

To, co řekl těsně po oznámení výsledků, a sice že bude politik, který bude méně agresivní a bude více naslouchat, je dobré vnímat také v kontextu onoho okamžiku. Nemyslím si, že by tato jeho slova nějak změnila naturel Miloše Zemana,“ říká politolog.

V posledním předvolebním prezidentském duelu v České televizi se Miloš Zeman stylizoval do role smířlivého státníka. Omluvil se třeba za to, že někdy veřejně mluvil vulgárně. K tomu, jaké tato Zemanova poloha může mít trvání, Lubomír Kopeček říká:

Zeman Drahoš Rudolfinum

„Je třeba říct, že šlo o mimořádnou situaci. Zeman se ucházel o přízeň voličů a v takové situaci je třeba působit státnicky. K vytvoření takového obrazu se používání sprostých slov příliš nehodí. Nemohu předvídat, zda se projevy hulvátství v období příštích pěti let jeho působení budou vyskytovat, ale ve světle předchozích zkušeností patrně nějaké sprosté slovo či ne úplně přiměřený postup, který by se za hulvátské chovaní mohl označit, se asi vyskytne."

Kopeček zmiňuje ještě jeden rozměr Zemanova vystoupení. „V projevu Miloš Zeman také uvedl, že bude opět velmi aktivní při objíždění republiky. Máme tu člověka, který má požehnaný věk. Je otázkou, zda ta fyzická stránka jeho aktivity trochu neomezí. Byl bych opatrný v této věci. Nemyslím, že v tomto směru bude tak agilní.“

Význam prezidentova okolí

Mezi jednotlivými koly volby poradil premiér v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO prezidentovi, aby se zbavil kancléře Vratislava Mynáře a poradce Martina Nejedlého. A aby deklaroval, že nechce Česko orientovat na Východ. K tomu, do jaké míry je reálné, že toto doporučení prezident uposlechne, politolog dodává:


Nevidím Miloši Zemanovi do hlavy, ale vezmu-li v potaz podíl jeho okolí na jeho udržení se na Pražském hradě, domnívám se, že se těchto lidí spíše podrží, než aby se jich zbavoval. Lubomír Kopeček

„Co se týká okolí Miloše Zemana, ono mu výrazně dopomohlo k úspěchu jak v první volbě v roce 2013, tak nyní. Nevidím Miloši Zemanovi do hlavy, ale vezmu-li v potaz podíl jeho okolí na jeho udržení se na Pražském hradě, domnívám se, že se těchto lidí spíše podrží, než aby se jich zbavoval.

V tuto chvíli není žádná páka, kromě samotného Zemana, která by kancléře, poradce, mluvčího a tak dále zbavila funkce. Vzhledem i k tomu, že Zeman sám například vůbec nepoužívá mobilní telefon a je v mnoha ohledech na okolí závislejší, osobně si myslím, že význam těchto lidí bude stoupat. Má-li někdo funkci tzv. „gate keepera“ - čili otvírače dveří, pak jeho význam roste.“

Zeman v minulosti vedl ČSSD, kterou čeká v polovině února klíčový volební sjezd, jehož se Miloš Zeman osobně účastní. Při víkendovém sčítání hlasů byl přímo v Zemanově štábu úřadující předseda sociální demokracie Milan Chovanec. Co to pro budoucnost ČSSD znamená, záhy uvidíme.

V prvním inauguračním projevu Zeman zmínil jako prioritní cíl stabilizaci politické scény. Těsné výsledky voleb ukazují, že v praxi v této věci dosud příliš úspěšný nebyl. Zda Miloš Zeman vůbec může společnost sjednotit, ukáže jeho další období ve funkci. Skutečný dopad prezidentské éry Miloše Zemana s odstupem času ukáže historie.

autor: mkk
Spustit audio