Jako z amerického filmu. V Afghánistánu přišel o nohu, dnes startuje na paralympiádě

12. březen 2018

Je to příběh jako z amerického filmu. Před lety bojoval v Afghánistánu, přišel o nohu – a letos bude 46letý Miroslav Lidinský závodit na paralympiádě v alpském sjezdu.

„Byli jsme v přímém kontaktu s bojovníky Talibanu. Během naší průzkumně-bojové mise jsme narazili na skupinu bojoovníků, kteří na nás zaútočili. Když jsme se z boje vyvázali, šel jsem ještě zkontrolovat místo, odkud na nás vedl jeden z bojovníků palbu. Když jsem se vracel, vystřelili protitankovou raketu. Ta mi dopadla pod nohy,“ vzpomíná Miroslav Lidinský.

Dodnes věří, že nad ním tehdy stálo snad tisíc andělů. Z Afghánistánu se domů dostal živý – i když s trvalými následky. Pod levým kolenem přišel o nohu.

Nezlomilo ho to. Dnes, o několik let později, je z něj alpský lyžař.

„Zranění mi nevzalo sebevědomí, zároveň mi ho ani nepřidalo. Na druhu stranu znám spoustu kolegů, které to zlomilo. Jiné to zase naopak neskutečně nakoplo, je možné, že ve standardním životě by takový drajv jako dnes neměli. Dnes jedou na 150 procent.“

Na své kořeny nezapomněl


Miroslav Lidinský (*1972)
Vystudoval pedagogickou fakultu a Vysokou školu pozemního vojska. 13 let pracoval u Policie ČR, poté přešel do armády k Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG), mimo jiné působil v Afghánistánu. Během tamní mise byl těžce raněn, v důsledku toho později přišel o nohu. Obdržel řadu vyznamenání. Angažoval se v politice a v letech 2015 až 2017 byl předsedou hnutí Úsvit - Národní koalice.

A na 150 procent trénuje i on sám se svou trenérkou Evou Jelínkovou. „Když jsme s Mirkem začínali, tvrdil, že sjezdový postoj nedokáže. Sotva se ohnul,“ usmívá se jeho trenérka Eva Jelínková. „Dnes už vystřihne skvělý sjezďák.“

Přesto, že se jeho život od základů změnil, na své kořeny Miroslav Lidinský nezapomněl. Na karbonové části své nohy dodnes nosí samolepku se znakem Útvaru speciálních operací, kde dřív sloužil. „Jsem hrdý na to, kde jsem byl. A držím basu,“ říká někdejší voják.

Olympijský rok 2018
autoři: lvb , als
Spustit audio