Jan Svěrák vstupuje do kin bosou nohou. Vrací se k postavám z Obecné školy a míří za milionem diváků

Do kin vstupuje nový film Po strništi bos. Tandem Jana a Zdeňka Svěrákových se v něm vrací k postavám z Obecné školy. Edu Součka, jeho maminku a tatínka tentokrát uvidíme v Protektorátu. Vystěhují se z Prahy na venkov k příbuzným a musí si zvyknout v novém prostředí.

„Svěrák má většinou divácký úspěch, je nepředpokládatelné, že to bude propadák, určitě to bude tak střední úspěch,“ říká filmový publicista Martin Svoboda.

Jan Svěrák má na svém kontě již čtyři snímky s návštěvností přes milion diváků. Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku do žebříčku návštěvnosti pronikl již tento týden. Téměř 11 tisíc diváků, které nasbíral v rámci předpremiér, například na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, mu stačilo na páté místo. Divácky nejúspěšnější Svěrákův snímek Kolja podle údajů Unie filmových distributorů vidělo téměř 1 345 400 lidí.

„Snažíme se filmy dělat tak, aby se líbily nám, a doufáme, že když budou bavit a dojímat nás, tak se najde více lidí, kteří to mají stejně. Ale doba se vyvíjí a kina jsou plná jiných filmů. A tak si říkáme, že jsou třeba stále diváci, kteří chtějí filmy takové, jaké jsme dělávali, a že se na ně zase přijdou podívat. A jestli jich přijde tři sta tisíc, půl milionu nebo víc, to se ukáže. To je na tom právě to zajímavé a vzrušující," řekl ČTK Jan Svěrák.

Po strništi bos se vrací k příběhu z Obecné školy. Stejně jako před šestadvaceti lety, i tentokrát vychází děj ze vzpomínek Zdeňka Svěráka. „I když nemá ten dramatický náboj, dějový oblouk, tak přesto cosi vypovídá o době a o lidech, kteří na konci války žili,“ říká filmová kritička Týdeníku Českého rozhlasu Agáta Pilátová.

Namísto herecké dvojice Libuše Šafránková Zdeněk Svěrák se teď v hlavních rolích představí Tereza Voříšková s Ondřejem Vetchým. Výrazný prostor dostávají stejně jako v Obecné škole děti.

Spustit audio