Je hokej dnešní obdobou gladiátorských her?

25. duben 2015
Příběhy Radiožurnálu

Právě k tomuto srovnání hokejového šampionátu s nelítostnou řeží bojovníků v římském koloseu dospěl generální manažer české reprezentace Slavomír Lener. Inspirovala jej nová písnička darovaná hokejistům skupinou Kabát.

„Kluci jdou dneska do boje hlava nehlava, nikoho nešetří, ani sami sebe,“ říká šéftrenér reportérovi Radiožurnálu, když si poslechem písničky krátí společné čekání na letadlo do Norska.

Během hektických týdnů přípravy na mistrovství světa si Slavomír Lener stěžuje na nedostatek pohybu, kdy je prý stále zavřený v letadle, autě nebo v hotelu. „Každý den se proto snažím hodinu sportovat. Buď si zahrát tenis, nebo udělat rychle alespoň šest jamek na golfu,“ tvrdí urostlý manažer, který ve svých čerstvých šedesáti letech nezapře ani vzhledem svou sportovní kariéru.

Rozhodně tedy Slavomír Lener nevypadá jako trenér zralý na by-pass, zmiňovaný v singlu Brousíme nože skupinou Kabát. Ostatně i další rým z nové písničky je prý velkou nadsázkou. „Rozemelem hřiště, do tequilly dáme, a počkejte příště,“ mísí se do šumu haly Terminálu 3 hlas Josefa Vojtka, zatímco šéftrenér vrtí hlavou a dušuje se, že přestávky mezi zápasy v cizině rozhodně nejsou alkoholové večírky.

„Neříkám jedno pivo, to nikomu nezakazujeme. Ale správné je po tréninku nebo zápase ještě před tím pivem vypít alespoň půl litru vody.“

Slavomír Lener

Velká šance pro hráče bez naděje na start na MS

Zápasy v Norsku byly první, které prověřily českou hokejovou reprezentaci. Tu ale na konci března tvořili z velké části hráči bez reálné naděje na start na mistrovství světa. Přesto na jejich nadšení a snahu předvést se v nejlepším světle to nemělo žádný vliv.

„Je to pro ně skvělá zkušenost,“ vysvětluje Slavomír Lener. „Snaží se dokázat trenérovi i sobě, že mají na mezinárodní hokej.“

autor: Ivan Studený
Spustit audio