Je na čase darovat krev, někdo na ni právě čeká. Zkuste to s Českým rozhlasem

1. červen 2017

V České republice podle lékařů klesá počet dárců krve. Chybí především mladí dárci a také prvodárci. Český rozhlas právě spouští kampaň Daruj krev s Českým rozhlasem.

Jak se můžete zapojit? Stačí se zaregistrovat na webové adrese darujkrev.rozhlas.cz. Na webu lidé najdou registrační formulář, ve kterém si mimo jiné vyberou i konkrétní transfuzní stanici. Formulář je možné vyplnit od 1. do 19. června.

Nebudete jako dárci sami. Z Českého rozhlasu se vydá například Zuzana Švejdová z ekonomické redakce. „Rozhlasáky“ nově doplní také ambasadoři projektu VZPoura úrazům. Znakem kampaně a projektu zůstává vyhrnutý rukáv na pravé ruce.

Zuzana Švejdová


Na projektu spolupracuje většina transfuzních stanic v ČRo, projekt Daruj krev s ČRo je největším projektem k tématu dárcovství krve v České republice. Záštitu nad ním převzali ministerstvo zdravotnictví, Český červený kříž i Světová zdravotnická organizace WHO a Ústav krevní hematologie a transfuze.

Pro darování krve musí být dárce ve výborném zdravotním stavu, jinak může odběr poškodit i ne zcela zdravého dárce. Proto se provádí základní vyšetření, která slouží ke všeobecnému posouzení zdravotního stavu dárce.

Všechny abnormální nálezy jsou včas oznámeny. Za dočasné nebo trvalé vyřazení z dárcovství poté odpovídá lékař transfuzního zařízení. O důvodech vyřazení z dárcovství je dárce samozřejmě informován.

Všechen materiál používaný k vlastnímu odběru krve, krevních složek i k odběru krve k laboratornímu vyšetření je zásadně k jednorázovému použití. Žádné riziko přenosu jakékoli krví přenosné infekce na dárce tedy nehrozí.

V sobotu 17. června se na Staroměstském náměstí v Praze uskuteční Koncert pro dárce, který Český rozhlas pořádá ve spolupráci s partnerem projektu, společností Mattoni.

autoři: pkr , tch
Spustit audio