Je to gól, není to ofsajd! Další francouzská revoluce se odehrála na fotbalovém hřišti

29. březen 2017

V přátelském fotbalovém utkání Francie a Španělska byl využit videotechnik, který akci sledoval na kameře. Byl to jeden z prvních pokusů o využití videozáznamu na takto prestižní úrovni.

Francie je zemí revoluce a za ni můžeme považovat to, co se stalo včera pozdě večer na stadionu Stade de France v Paříži. Přátelský fotbalový zápas mezi Farncií a Španělskem se do historie nezapsal jen výsledkem 2:0 pro hosty, ale hlavně tím, že do něj výrazně zasáhl člověk, který vůbec nebyl na hřišti.

Třeba druhý gól Španělů nejdřív nebyl uznán kvůli postavení mimo hru. Německý rozhodčí Felix Zwayer ale vzápětí hru přerušil, přitiskl ruku ke sluchátku na uchu, a po pár vteřinách museli televizní komentátoři hlásit opravu.


Rozhodčí rozhodl o sporném momentu až po konzultaci s technikem, který akci sledoval na videu a hlavnímu rozhodčímu radil do sluchátek. Byl to jeden z prvních pokusů o využití videozáznamu na takto prestižní úrovni.

Chybná rozhodnutí sudích mohou mít pro kluby a fotbalové svazy dost vážné následky i finanční. Je jen otázka času, kdy lidský faktor, který má své hranice, nahradí technika. Jde o obrovský business nejen ve výsledcích klubu, ale také nepřímo v turistice nebo prodeji suvenýrů.

Řešení bylo odkládáno z obavy, že dojde k výraznému zpomalení hry. V praxi ale přijde informace rychleji, než zvládne rozhodčí uklidnit situaci na hřišti. O zavedení jestřábího oka bude FIFA rozhodovat v březnu 2018.

autoři: jšm , tpa
Spustit audio