Jedenáctiletý chlapec zaútočil na konferenci o kybernetické bezpečnosti. Stačil mu plyšový medvěd

18. květen 2017

Jak velkou hrozbou může být plyšový medvídek? O tom malý chlapec proškolil odborníky na kybernetickou bezpečnost. Nejnovější hračky se chlubí například tím, že mají připojení k síti. Jenže taková elektronická hračka může být velmi nebezpečná.

Teprve jedenáctiletý chlapec svým plyšovým medvídkem ovládl elektronická zařízení na konferenci o kybernetické bezpečnosti. Aniž by si někdo něčeho všiml, mladík se naboural do nezabezpečených mobilů a počítačů publika.

Reuben Paul nejdřív s pomocí svého laptopu prohledal přednáškový sál a našel v něm všechna aktivní, nezabezpečená zařízení a k překvapení všech z nich rychle stáhl spoustu dat. Poté hacknul svého medvídka, který má také internetové připojení a s pomocí získaných dat rozsvítil jedno ze světel v místnosti.


Na konferenci chtěl chlapec poukázat na hrozbu elektronických hraček. Mladý Texasan si proto svého oblíbeného medvídka Boba vzal do Nizozemska s sebou, aby ukázal, jak snadno lze chytré hračky zneužít.

Stejným způsobem pak ještě nahrál rozhovor v publiku a účastníkům ho pustil. Dlužno dodat, že v obecenstvu seděla řada odborníků na kybernetickou bezpečnost. Mladý klučina jim ukázal, že se dá nabourat prakticky do jakéholiv zařízení s bluetooth a jeho prostřednictvím ovládat jiné přístroje.

Pomocí medvídka umí získat například hesla uživatele, sledovat jeho polohu nebo odposlouchávat. Dokázal, že ohrozit nás dnes může libovolný přístroj s připojením. Třeba i plyšový medvídek.

O elektroniku se zajímá minimálně od šesti let, jak řekl britskému Guardianu jeho otec. Ten je sám specialistou na informační technologie. Přiznává ale, že se často více naučí od svého syna než naopak.

autoři: jch , tpa , jaw
Spustit audio