Jedno pádlo, druhé pádlo – a co ještě patří do vodácké výbavy?

13. červenec 2012

Vodácká sezóna je v plném proudu. Možná, že i vy se zrovna na vodu chystáte. Co všechno si vzít s sebou a na co nezapomenout? Jak má vypadat lodní vybavení? Co budeme na vodě potřebovat, to nám prozradil Míla Pražák, předseda sdružení Vodácká Ohře.

Do povinné výbavy určitě patří pádla, to by snad ani jinak nešlo. Stačí plastová?

„V dnešní době jsou plastová pádla v půjčovnách nejrozšířenější a plně dostačují. Pravda však je, že spousta skalních vodáků plast do ruky nevezme a volí pádla dřevěná, tak jako kdysi.

V takovém případě je potřeba dbát na to, aby bylo pádlo dole dobře okované – naše řeky nejsou až tolik vodnaté a naráží se na kameny. Kdyby pádlo nebylo okované, brzy by o ně vodák přišel.

Důležitý je taky rozměr pádla. Pokud vodák pojede na kánoi, pádlo by mu mělo sahat zhruba mezi bradu a nos. Pojede-li na nafukovacím raftu, je potřeba přidat ještě pět centimetrů.“

Kam si na lodi uložit věci?

„Dnes už existují kajaky, které mají úložný prostor. Nejčastěji se však jezdí na kánoích a na raftech a tam máme dvě možnosti. Tou první je klasický vodácký vak nebo pytel, říká se mu loďák. Dělají se v několika rozměrech, udáváme je v litrech a nejčastěji mívá takový pytel sedmdesát litrů.

Pytle jsou dnes velmi moderní a vodu nepropouštějí. Přesto doporučuji důležité věci, jako je třeba spacák, dát ještě do nějakého igelitového pytle. Nikdy totiž nevíte, jestli jste pytel špatně nezavřeli.

Další možností jsou sudy, barely, někdy se jim také říká hoboky. Ty se vodotěsně uzavřou, a když se takzvaně cvaknete, barel by měl plavat. Ale pozor – pokud barel zůstane pod vodou, podle mojí zkušenosti nikdy nevydrží déle než pět minut. Takže pokud chcete mít jistotu, dejte si tam ještě nějaký igeliťák.“

Zastavme se u oblečení. Před dvaceti, třiceti lety měl na sobě vodák vytahané triko a šortky. Jak je to dnes? Co si na sebe vzít, když jedeme na vodu?

„Záleží samozřejmě na počasí. Ale pokud chcete být opravdu moderní, je vhodné pořídit si dobrou obuv – prodávají se buď neoprénové boty, nebo vodácké sandály. Dále doporučuji nějaké funkční triko a vodáckou bundu – postačí i šusťákovka, třeba na kolo. Kalhoty pak buď opět šusťákovky, nebo jsou dobré i neoprénové krátké kalhoty.“

autor: dkf
Spustit audio