Jen obavy z rakoviny nikomu nepomůžou. Olympionik Koukal zve na STK pro chlapy

Podle průzkumu agentury Millward Brown se sice 67 % českých mužů obává rakoviny, ovšem pouze čtvrtina z nich skutečně pravidelně absolvuje preventivní onkologické prohlídky. Projekt nazvaný STK pro chlapy se snaží tato čísla změnit a dostat víc mužů do ordinací. Stojí za ním český olympionik Petr Koukal, který onkologickým onemocněním sám prošel.

Petru Koukalovi bylo čtyřiadvacet a jeho kariéra hráče badmintonu byla na vrcholu, když onemocněl rakovinou varlat. „Najednou jsem byl u doktora a on mi říkal, máte rakovinu a ještě dneska vás budeme muset operovat,“ popisuje.

Petr Koukal se vyléčil a po svém uzdravení rozjel projekt nazvaný STK pro chlapy, který má za cíl nasměrovat chlapce a muže do ordinací praktických lékařů na preventivní prohlídky.

„Jmenuje se to STK, protože chceme motivovat chlapy, aby se o svoje těla začali starat stejně jako o svá auta a jednou za dva roky chodili na preventivní prohlídku. S autem je nám to přirozené a vlastně nám to nařizuje i zákon, s tělem nám to tak přirozené nepřijde,“ upozorňuje.

Jeho slova potvrzuje i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. „Řekl bych, že muži ve středním a starším věku prevenci podceňují, což je samozřejmě špatně, protože v tomto věku zrovna je vyšší výskyt onemocnění, které jsme prevencí schopni odhalit,“ říká.

Příběh Petra Koukala ovlivnil i osud Lukáše Traspeho. Když si v sedmadvaceti letech ve sprše nahmatal na varleti bulku, uvědomil si, že i mladý člověk a sportovec může onemocnět.

„Tak jsem sednul k netu a začal jsem googlit, co by to vlastně je, pak jsem šel k obvodní lékařce na vyšetření. Ve chvíli, kdy mě prohlédla, neřekla ani slovo a dala mi papír, ať si zajdu na urologii,“ vzpomíná.

Následovala operace a chemoterapie. Během léčby Lukáš několikrát slyšel, že život mu zachránilo hlavně to, že přišel k lékaři včas.

Spustit audio