Jinak vypadala, jinak zpívala a nebála se říkat nahlas své názory. Zpěvačka Sinéad O'Connor slaví 50 let

Hlava ostříhaná téměř dohola a naléhavý hlas. Taková byla na konci 80. let zpěvačka Sinéad O'Connor. Za svoji kariéru vydala čtrnáct desek, do hudební historie se ale zapsala hlavně jednou písní – Nothing Compares 2 U. Ta jí vynesla celosvětovou slávu už před čtvrt stoletím. Dnes Sinéad O'Connor slaví padesátiny.

V klipu k písni Nothing Compares 2 U je skoro celou dobu vidět jen upřený pohled šedomodrých očí. Přesně tím kromě výjimečného hlasu a vyholené hlavy zaujala Sinéad O'Connor celý svět. Narodila se v Irsku a první desku nahrála už v jednadvaceti letech.

Druhá přišla o tři roky později, a právě na ní se objevila předělávka písně, kde zpívá: Nic se ti nevyrovná. Tu převzala od letos zesnulého amerického hudebníka Prince.


Zaujala svou image, protože holohlavá zpěvačka, to je přeci jenom něco nezvyklého i dnes, natož na přelomu 80. a 90. let. JOSEF VLČEK

„Pro někoho je to hvězda jednoho hitu, pro někoho zajímavá a strhující osobnost, která, i když nemá žádné velké písně a hity už 25 let, tak pořád dokáže tu a tam rozvířit dění na hudební scéně,“ přibližuje hudební publicista Josef Vlček

Kromě hudebního talentu upoutávala Sinéad O'Connor i extravagantním chováním, stylem oblékání nebo svéráznými názory. V 90. letech se třeba veřejně postavila na stranu Irské republikánské armády. Podle Josefa Vlčka byla výjimečná a dnes se podobné osobnosti příliš nedají najít.

„Doba tohoto přístupu k hudbě už trochu minula, dnešní zpěvačky jsou vokálně srovnatelné. Zůstala ve své době a nikdy tu dobu nepřekročila,“ míní.

Sinéad O'Connor mohli čeští fanoušci vidět třeba před 8 lety na festivalu Colours of Ostrava. Tam zazpívala svoje největší hity. Častěji než o její hudbě se ale v posledních letech mluví o jejím špatném psychickém stavu. Dnes hudební ikona přelomu 80. a 90. let slaví padesátiny.

autor: stk
Spustit audio