Jsem digitálním nomádem ve vlastním městě, říká Tomáš. Pracoval už z Tenerife i v letadle

27. květen 2016
Příběhy Radiožurnálu

Mladí lidé podle projektu Generation What? většinou uvažují o životě v zahraničí. Za příklad může jít třicetiletý Tomáš, který se rozhodl, že bude cestovat kdykoliv si usmyslí. Nepřekáží mu v tom ani jeho práce. Je totiž digitální nomád, a tak mu k životu stačí jen notebook a pár dalších věcí.

„Jsem nezávislý na místě. Klienti si zvykli, že se mnou můžou komunikovat kdykoliv přes Skype nebo e-mail,“ tvrdí. Živí se jako vývojář webů a před měsícem se vrátil z Tenerife, kde bydlel. Bylo to jednoduché – sbalil si batoh, notebook a odletěl. Pracovat může kdekoliv – stačí zásuvka a internet.

„Když se mluví o práci ze zahraničí, často se zdůrazňuje možnost práce pod palmou s laptopem. To se ale děje málokdy. Je dobré být na místě trochu déle a vytipovat si nějaké dobré kavárny, popřípadě knihovny, kde se dá pracovat,“ přibližuje Tomáš.

„Jako digitální nomád jsem si přišel při práci z letadla. Sedím v letadle, letím z místa na místo a tam pracuji. Občas chci mít pocit svobody. Vyjdu na pláž nebo do hor a tam si otevřu počítač,“ přiznává s tím, že je skvělé pracovat na hezkém místě.

Na cestách se neobejde bez počítače, mobilního telefonu, platební karty a společnosti. „Lidi by mi chyběli. Na Tenerife se dá přiletět levně, a tak jsem měl pár návštěv,“ popisuje. Když chce potkat nové lidi, využívá couchsurfing.

Tomáš, digitální nomád

Dokud nezaloží rodinu, chce Tomáš co nejvíc cestovat. „Nejlepší na tom všem je ta možnost,“ tvrdí.

Možnosti pracovat odkudkoliv využívá i v Praze. Se svým notebookem tak vyráží třeba na letenské zahrádky. Pořídil si kvůli tomu notebook s matným displejem a vysokým kontrastem.

autor: vok
Spustit audio