Jsou snad lední medvědi neviditelní? Neodhalí je ani termokamera!

9. červenec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Víte, proč ledního medvěda nevidí infrakamera? Povrchová teplota jeho těla je totiž skoro stejná jako teplota okolního prostředí!

Vědci se kdysi pokoušeli o sčítání populace ledních medvědů v Arktidě a narazili na problémy. První z nich byl očividný: lední medvědi jsou bílí a žijí na ledu a sněhu, jsou tedy samozřejmě těžko zpozorovatelní.

Vědci se proto rozhodli použít termokamery, které zachycují vyzařované teplo, ale ke svému překvapení zjistili, že lední medvědi se pro ně stali v infračerveném spektru téměř neviditelnými. Zblízka mohli spatřit jejich oči, nos a dech, ale ne celého medvěda na dálku.


Lední medvědi žijí většinou samotářsky. Po většinu dne hledají potravu, za kterou jsou schopni putovat i několik desítek kilometrů denně. Jsou velmi obratní, silní a mrštní. Dokážou vyšplhat na téměř kolmé kry a dovedou přeskočit až čtyřmetrové díry v ledu. Jsou to také velmi zdatní plavci, nejlepší ze všech medvědů. Plavou rychlostí okolo 10 km/h. Umějí se také potápět, pod vodou vydrží až dvě minuty.

Vědcům nakonec pomohlo ultrafialové spektrum, ale vzhledem k velké migraci ledních medvědů se stejně ukázalo, že nejlepší způsob sčítání jejich populace je uspání a značkování jednotlivců.

Vraťme se ale k odpovědi na původní otázku. Tělo ledního medvěda je pokryto dlouhou srstí s dutými chlupy, která je spolu s vrstvou podkožního tuku skvěle izoluje od velkých mrazů i ledové vody. Tělesné teplo tak neuniká a zůstává uvnitř těla, jehož povrchová teplota zůstává skoro stejná jako teplota okolního prostředí. Navíc mají chlupy ledního medvěda i stejné zářivé vlastnosti jako sníh, takže i tady je infrakamera bez šance.

lední medvědi - polární medvědi
autor: ČRo
Spustit audio