Junák se znovu hlásí o slovo. A pomáhá i Věra Čáslavská

Před 25 lety se o slovo v Československu znovu hlasitě přihlásil Junák, tradiční svaz skautů a skautek, který s výjimkou krátkého období kolem roku 1968 komunisté na čtyřicet let potlačili. Řada skautských vedoucích tak měla za sebou vězení z politických důvodů, nebo dlouhá léta působení v ilegalitě. Skauti se 2. prosince 1989 sešli v Praze na obnovující schůzi.

Ve velkém sále pražské Městské knihovny nebylo tehdy snad jediné volné místo. Navíc další stovky lidí poslouchaly přenos z reproduktorů na nádvoří nedalekého Klementina.

Zpívaly se tu hymny, jak ta skautská, tak ta státní, střídal se tu jeden řečník za druhým. Na pódiu byla československá vlajka a vedle ní ta skautská se známým symbolem lilie.

Junák začíná znovu fungovat

V sále se sešli samí skauti, třeba i Věra Čáslavská, slavná sportovní gymnastka a poradkyně lídra Občanského fóra Václava Havla pro oblast sportu. Vzpomínalo se tu i na uplynulá desetiletí.

Skauti se sice po roce 1948 museli nuceně přidružit ke Svazu československé mládeže, řada skautských oddílů ale fungovala dál ilegálně, chodilo se například i na vyšehradský Slavín ke hrobu zakladatele českého skautingu A.B. Svojsíka.

Obnovující schůze Junáka, která se před 25 lety uskutečnila, nebyla jen tak nějakou spontánní akcí, obnovení činnosti Junáka se připravovalo už delší dobu, skauti před ní jednali i s oficiálními komunistickými úřady, hlavně Socialistickým svazem mládeže. Ale až s touto schůzí začíná Junák znovu fungovat.

autor: vob
Spustit audio