K českému Olympijskému běhu se přidali i v Riu. Podívejte se s námi na druhou stranu zeměkoule!

23. červen 2016

Přes 50 tisíc běžců se v Česku zapojilo do včerejšího T-Mobile Olympijského běhu. Ovšem běželo se také v brazilském Riu, kde už za měsíc a půl začnou olympijské hry. I tam byla slyšet slova „Nemůžeš, přidej“ – tedy heslo Emila Zátopka, který se stal symbolem české účasti na olympiádě.

Teplota je přibližně 20 stupňů, v pondělí v Riu začala zima, ale prý je ideální počasí pro běh. Alexandre Rocho se svěřuje, že Emil Zátopek je pro něj jednou z ikon atletiky a sportu vůbec, takže je rád, že dnes běží v tričku, které nese i symbolickou kresbu, představující Zátopka. Ostatní se shodují, že tenhle symbol je pro ně inspirací a nesou ho s hrdostí.

Na startu na promenádě u pláže čekal 10 běžců speciální host: Márcio Villar, ultramaratonec, který je ze sebe schopen vymáčknout neuvěřitelné výkony. Svetry a čepice zůstaly doma a běh byl odstartován ve stejnou dobu jako v České republice.

Start nebyl úplně nejpříjemnější, foukal obrovský vítr proti běžcům, ještě že po 2,5 kilometrech otočili a běželi zpátky. Takže tady trochu tomu heslu „Nemůžeš, přidej“ přidaly i povětrnostní podmínky, jak potvrzují i samotní závodníci.

Paula Varella říká, že tam to byl běh, zpátky možná spíš jachtink. Právě ona je jedna z členů týmu, který v Brazílii připravuje budovu pro Český dům a zorganizoval i zdejší běh. Jak říká, běželo jich sice jen 10, ale byli nadšení, že se mohli přidat.

autoři: jch , dkk
Spustit audio