Kalifornské pláže navštívilo zbloudilé mládě velryby. Okouzlilo přihlížející i sociální sítě

12. srpen 2017

Barevné rybičky, nebo medúza v moři u pláže, to není nic zvláštního, tím se nikdo moc nepochlubí. Ale plavat metr vedle velryby, to už je zážitek na celý život. Přesně tohle se stalo překvapeným lidem v americké Kalifornii. A to i přesto, že je léto a velryby by měly být tisíce kilometrů daleko.

Je léto, doba dovolených, odpočívání na pláži a plavání v moři. Mnozí čas tráví sledováním ryb. To, co se poštěstilo návštěvníkům pláže v americkém Orange County, se vám ale jen tak nepodaří. Jen kousek od břehu se v moři objevila velryba a způsobila velký poprask.

Šlo o mládě plejtvákovce šedého, které do teplých vod nejspíš zabloudilo. Za normálních okolností by se mělo pohybovat daleko severněji. I přes nízký věk mláděte měřilo několik metrů a překvapené lidi v moři nejdříve vyděsilo. Zmatený kytovec byl totiž jen kousek od břehu v místech, kde plavali lidé ve vodě nebo na paddle boardech.


Byli jsme z toho nadšení. Velryba proplula pod mým paddle boardem a shodila mě. Pak pořád kroužila dokola, skoro narazila do skal.

Seržant John Hollenbeck z přístavní stráže Port Harbouru později oznámil, že se velrybu podařilo dostat na širé moře. Strážci ji museli vyhánět pomocí lodí s vodními děly.

U břehů Kalifornie by v tuto roční dobu plejtvákovci být neměly. Většina z nich je teď v Beringově moři, kam podnikají několik tisíc kilometrů dlouhou cestu.

Velryba, která dokonce zabloudila i mezi lodě v místním přístavu, každopádně nadchla stovky lidí na břehu a statisíce lidí na internetu.

U Kanárských ostrovů kvůli sinicím zhnědlo moře. Toxiny z řas mohou vyvolat exémy
Proč jsou velryby tak obrovské?
Oceány se rozléhá hluk lodní dopravy, trpí hlavně velryby

autoři: , jaw
Spustit audio