Kam ve Vatikánu nemůže běžný návštěvník, tam chodí krejčí

21. září 2009

Za hradby Vatikánu se můžete podívat, když navštívíte vatikánské zahrady. Vlastně i při návštěvě muzeí jste na půdě Vatikánu. Do Apoštolského paláce, rezidence papeže uvnitř hradeb, se podívá opravdu jen málokdo. Kdo však Apoštolský palác navštěvuje relativně často? Je to papežský krejčí.

Čtvrti mezi vatikánskou bránou Svaté Anny a Andělským hradem se říká odjakživa Borgo - něco jako podhradí. Kdysi tu žilo služebnictvo velkolepého papežského dvora. Dnes tu jsou koleje a ubytovny duchovních a hlavně restaurace a obchody se suvenýry.

V ulici Borgo Pio, která ústí přímo před bránu Svaté Anny, najdete malý obchod s církevními oděvy. Obchod tvoří dvě místnosti. V první jsou vyrovnané už ušité šaty a spousta krásných látek na obřadní roucha. Druhá místnost, to je krejčovská dílna plná nejrůznějších krejčovských věcí.

Majitelem obchodu je pan Mancinelli. Jako jeden z mála obyčejných smrtelníků může do Apoštolského paláce, papežské rezidence ve Vatikánu, a na setkání s papežem, kdykoliv chce nebo potřebuje. Pan Raniero Mancinelli je totiž papežský krejčí.

"Tuhle práci dělám už padesát let. Začínal jsem jako dítě, je to rodinná tradice i obchod je stejný jako před 60 lety. Nevím, jaký by mohl být rozdíl mezi krejčím, který šije šaty pro duchovní, a tím, který šije běžné oděvy. Ono to záleží na tom, jak se vám taková práce líbí. Mně se odjakživa líbilo šít církevní šaty a obřadní roucha pro duchovní. Šil jsem pro kněze, ze kterých se stali biskupové nebo kardinálové, a šiji pro ně dál. Ze dvou se stali také papežové. Jan Pavel II. a Benedikt XVI. Ti předchozí, ti ne, to jsem ještě nebyl na úrovni, to jsem byl ještě mladý," vzpomíná krejčí.

Je rozdíl ve vkusu obou papežů? zajímám se.

"Jsou to oba velcí papežové a mimořádné osobnosti - povaha je rozdílná. I když Jan Pavel II. byl velmi trpělivý, stejně jako je teď Benedikt XVI., když se jim zkouší šaty," přibližuje Raniero Mancinelli.

Existuje vlastně nějaká móda v církevním odění?

"Ne, naše práce je klasická, může se trochu měnit barva clergymanu (neformální oděv kněze pro volný čas, složený z kněžského saka s bílým límečkem a kalhot), světlejší nebo tmavší - nic víc. Takzvaná římská košile s kolárkem zůstává stejná. Volba mezi clergymanem a tradičním oblekem závisí hodně na účelu. Clergyman je praktičtější a nosí se víc v některých zemích, ale tradiční šat nosí všichni, zejména při různých obřadech. Látky používáme jen kvalitní italské. Dříve se šilo více z hedvábí, dnes už ne. Přístup je úspornější," popisuje svou práci krejčí.

A je pravda, že může papeže navštívit kdykoliv? "Ano, ano, cítím se tam tak trochu jako doma," usmívá se v odpověď.

Pan Mancinelli mi ukázal desítku výstřižků z německých novin, které mu věnovaly celé stránky, a fotografii jeho deseti vnuků. A už zase zvoní jemný zvoneček a ohlašuje příchod dalších klientů, celé skupiny mladých mužů. Snad seminaristů.

autor: vlu
Spustit audio