Kapitáne, kam s tou lodí? Saint Tropez se prodraží, majitelé luxusních jachet hledají útočiště v Itálii

4. srpen 2017

Francouzské Saint Tropez si stěžuje, že v tamním přístavu v letos ubylo kotvících jachet. Majitelé lexusních lodí se snaží ušetřit a dávají proto přednost jiným místům.

Do francouzského přístavu v Saint Tropez letos připlulo nezvykle málo jachet. Majitelé luxusních lodí začali dávat přednost levnějším přístavům v Itálii nebo Španělsku. Ušetří tam na poplatcích, palivu i posádce. Píše o tom britský deník Daily Telegraph. Méně jachet hlásí i další města na francouzské Riviéře.

Za vysoké náklady pro majitele lodí mohou vysoké daně a povinné sociální odvody za personál. Ale ceny na Riviéře zvyšuje také vymáhání předpisů EU, které se týkají prodejních cen paliva pro lodě.


Majitelé jachty s délkou do 42 metrů v Itálii ušetří díky rozdílu na dani v přepočtu více než půl milionu korun týdně. Rozdíl v nákladech na sedmičlennou posádku pak dělá více než sedm milionů ročně.

Starostové Nice a Toulonu a další místní činitelé se už proto obrátili na prezidenta Emmanuela Macrona s prosbou o pomoc. V otevřeném dopise píší, že výnosy v ikonickém přístavu v Saint Tropez letos klesly o třicet procent, v Toulonu prý dokonce o čtyřicet.

Mezi vyhledávané italské přístavy podle magazínu Forbes patří Marina di Capri, kde jsou k vidění jedny z největších jachet světa. K ostrovu Capri se často plavil například americký herec George Clooney nebo zpěvačka Beyonce a rapper Jay Z.

Další je přístav v městečku Portofino, který bývá označován jako jeden z nejkrásnějších. V tamní zátoce je pouze čtrnáct kotvišť. Jedno z nich občas využívá například americký režisér Steven Spieblerg nebo frontman kapely Coldplay Chris Martin.

Kdo by si přál vidět největší a nejdražší jachty na jednom místě, může na konci září vyrazit na jachtařskou show do Monaka. V tamním přístavu Port Hercule se podle pořadatelů představí více než 120 superjachet.

autor: sed
Spustit audio