Karlovarský festival stojí na penězích z veřejných zdrojů. Objevuje ale i nové sponzory

26. červen 2017

Už v pátek odstartuje 52. mezinárodní filmový festival Karlovy Vary. Uspořádat přehlídku stojí podle organizátorů okolo 140 milionů korun, přestože zahraničním hereckým hvězdám hradí festival jen výdaje související s cestou.

I když se objevuje nová generace sponzorů, stále je pro festival důležitá podpora z veřejných peněz, finance od ministerstva kultury, města Karlovy Vary a Karlovarského kraje pokryjí zhruba třetinu rozpočtu.

„Je to samozřejmě výrazná podpora. Ale když to srovnáte s festivaly v Cannes či Berlíně, jejich veřejná podpora je řádově nějakých osmdesát až devadesát procent rozpočtu,“ upozorňuje výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha.


Podle loňského výzkumu agentury CzechTourism a Karlovarského kraje návštěvníci festivalu během jeho konání utratí zhruba 350 milionů korun.

Partnerství firem je proto pro karlovarskou akci zásadní. Podle Muchy se objevuje nová generace sponzorů z nových odvětví. „V Čechách už je generace lidí kolem, řekněme 40 let, kteří sami už jsou velmi bohatí.“

Takto získané peníze ale nejdou na honoráře zahraničních hereckých hvězd, jako byli v minulosti třeba Jude Law nebo Richard Gere. Těm organizátoři hradí pouze výdaje spojené s cestou. Podle Jana Kopála, mluvčího Karlových Varů, město pomáhá festivalu už několik let stejnou částkou, a to osm milionů korun.

„Pořadatelé v posledním roce avizovali, že do Karlových Varů jenom oni za ubytování hvězd, nákup služeb a pronájmy tady utratí 55 milionů korun,“ objasňuje tiskový mluvčí města.

Festival je i obrovská reklama pro město samotné, jméno Karlovy Vary se díky festivalu objeví v periodicích, ať už oborových nebo obecných, v mnoha zemích světa.

autoři: šte , jaw , Ondřej Luštinec
Spustit audio