Karoq může znamenat konec Yetiho. Škoda si zaregistrovala jméno indiánského kmene

23. březen 2017

Významů slova Karoq je více. Může jít o indiánský kmen z Kalifornie nebo albánskou vesnici stejného jména. Není to ale poprvé, kdy si automobilka Škoda zaregistrovala název a ne vždy ho využije. Jsou ale indicie, že k zavedení dojde.

Yeti bylo v portfoliu Škody Auto prvním SUV. Automobilka plánuje čtyři nové vozy této kategorie a bylo by logické jejich zavedení jedné rodiny názvů. Je také šance, že místo přejmenování Yetiho se stane Karoq menším SUV, které automobilka plánuje na rok 2019.

Automobilů je více, modelů je více a klasická jména docházejí. Vytváří se tedy nová. To je často výhodou, dá se tak vyhnout nešťastnému použití slova, které v jiném jazyce může mít zesměšňující nebo dokonce hanlivý význam.


Mladoboleslavská automobilka začala v minulém týdnu montovat nové SUV Kodiaq také na Ukrajině, v závodu společnosti Eurocar v zakarpatském Solomonovu. Předtím ho vyráběla pouze ve východočeských Kvasinách. V nejbližších dnech bude Kodiaq uveden na ukrajinský trh. V Solomonovu montují škodovky od roku 2002.

Nebylo by to poprvé, kdy automobilka přejmenovala automobil. Některým modelům to uškodilo, například v případě přejmenování Coroly na Auris automobilka uvažuje o návratu k původnímu jménu. Opel Kadett přejmenováním na Astra naopak získal. „Někdy to vyjde, někdy ne," říká šéfredaktor časopisu Svět motorů David Šprincl.

Nejen pozornost médií ohledně nového SUV automobilce prospívá. Škoda Auto loni zvýšila čistý zisk o 34 procent na v přepočtu skoro 26 miliard korun. Tržby vzrostly o desetinu na rekordních 370 miliard Kč.

autoři: vlk , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio