Kasina, kavárny, formule 1… Monte Carlo je pouhou luxusní atrakcí, stěžují si turisté

4. srpen 2015
Radiožurnál na cestě

V dnešním putování zamíříme do Monte Carla. Zajímavostí tam najdete celou řadu, od Knížecího paláce přes velkolepé akvárium až po světoznámé kasino. Pokud se chcete teď v létě do Monaka vypravit, tak se ale obrňte trpělivostí. Podobný nápad totiž měly desítky tisíc turistů a autem se v Monte Carlu moc neprojedete. V těchto dnech je tu zkrátka hlava na hlavě, ale nudit se rozhodně nebudete.

Monte Carlo, to je jeden zábavní park, opravdu nevím, jak jinak charakterizovat toto místo. Teď si projíždím trať, na které se jezdí Velká cena Monaka formule 1. Jsem za kasinem, vjíždím do tunelu, na nábřeží po levé straně je moře, krásné… Pokusím se zaparkovat a půjdu se porozhlédnout.

Samozřejmě, kroky řady z nás by zamířili hlavně do kasina, přes den můžete i v šortkách, potřebujete jen nějaký průkaz totožnosti. No a pak tu můžete strávit příjemné odpoledne.

Čtěte také

Dám se do hovoru se zajímavým Angličanem, říká, že Monte Carlo je vyloženě umělé město, jeho děti se sem chtěly podívat, ale jsou zklamané – milují prý jednoduché věci, tady je všechno vyumělkované, moc luxusní.

Asi 40letá paní z Birminghamu je tu vůbec poprvé, vypráví mi, že to tady chtěla vidět, město jí ale připadá jako pouhá atrakce, kde neví, co si vlastně počít a kam se vydat. Zajímalo by ji vidět, jak se tu žije během roku, když není sezona.

Monte Carlo

Pro mě je nejzajímavějším objektem Cafe du Paris, miluji kavárny, a tady z této přímo dýchá historie. Poprosím číšníka, jestli mi nemůže přinést nějaké menu, tam určitě bude pár slov o historii. Vypráví mí, že sem chodí slavné osobnosti, sportovci, piloti formule 1.

Na závěr vás ještě zavedu k moři – od příštího roku se přímo v něm začne stavět umělý ostrov, budou tu luxusní byty, a kdo ví, možná tu povede okruh závodu formule jedna.

Poslechněte si celou reportáž z Monte Carla.

autor: jšm
Spustit audio