Katarští poutníci už můžou dojít do Mekky. Saúdové po dvou a půl měsících blokády otevřeli hranice

18. srpen 2017

První desítky katarských poutníků přejely hranice do Saúdské Arábie. Hraniční přechod Salvá se tak otevřel poprvé od začátku června, kdy čtveřice arabských zemí uvalila na Katar blokádu. Velká pouť do Mekky se koná na přelomu srpna a září.

Necelé dva týdny před začátkem muslimské pouti hadždž oznámila Saúdská Arábie, že otevře své hranice s Katarem, aby tamním věřícím umožnila putovat do Mekky. Čtyři arabské státy včetně Saúdské Arábie začátkem června přerušily s Katarem diplomatické vztahy a uvalily na něj hospodářské a dopravní sankce. Tvrdí, že Katar podporuje terorismus, což tato země odmítla.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání otevření hranice uvítal, zároveň ale kritizoval, že Saúdská Arábie náboženskou událost, jako je pouť do Mekky, politizuje.


Přestože byl původní zákaz pro Katařany politicky motivovaný a politicky motivované je i zrušení zákazu zúčastnit se pouti, Katar saúdské rozhodnutí vítá. Je to krok směrem k ukončení blokády proti mé zemi.katarský ministr zahraničí Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání

Katarští poutníci budou moci do Saúdské Arábie vstoupit přes pozemní hraniční přechod nebo přes dvě mezinárodní letiště, uvedla místní tisková agentura SPA. Z katarské metropole Dauhá by měla poutníky do Saúdské Arábie dopravit letadla na náklady saúdskoarabského monarchy.

Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Bahrajn a Egypt v červnu přerušily s Katarem diplomatické styky kvůli jeho údajné podpoře terorismu. Za podmínku obnovení vztahů označily mimo jiné uzavření televize Al-Džazíra či přerušení styků s Íránem. Katar obvinění z podpory teroristů odmítá.

Každoroční muslimská pouť do Mekky patří k pěti pilířům islámu a každý zdravý muslim ji musí vykonat aspoň jednou za život. Místem konání je Mekka jako rodiště islámského proroka Mohameda a okrsek v okruhu třiceti kilometrů kolem ní. Každý rok do Mekky dorazí miliony věřících.

Katar zrušil víza pro 80 zemí, i Čechům bude nově stačit pouze platný pas
Krávy v oblacích: Katar kvůli blokádě dováží dobytek letecky
Sankce proti Kataru pociťují i české firmy. Blokáda jim ztížila cestu za klienty

autoři: mac , jaw | zdroj: ČTK
Spustit audio