Kde se zchladit o víkendu? Jděte k vodě! Máme tipy na nejlepší koupání

3. červenec 2015
Počasí – speciál

O prodlouženém víkendu nás čekají velká horka, a tak mnozí z vás přemýšlíte, kam se zajít vykoupat. Voda v nádržích bude kvůli vedru teplejší, v rybních bychom si měli zase dávat větší pozor na sinice. Pokud byste se chtěli zchladit, tak tím vhodným místem je například řeka, kde je voda chladnější.

Slyšíte to od rána ze všech stran. Dnes bude vedro, a do pondělí se budou teploty ještě zvyšovat. Takže je čas na letní radovánky ve vodě. V sobotu bude jasno s teplotami 29 až 33 stupňů, v neděli 32 až 36 stupňů, k večeru se ale můžou z tepla tvořit bouřky. A s těmi musíme počítat i v pondělí, kdy je státní svátek.

Čtěte také

A protože bude teplé počasí, tak bude stoupat i teplota vody ve vodních nádržích. Ta se teď pohybuje od 17 do 25 stupňů. Tolik mají na Skalce u Chebu. Na Slapech a třeba na Seči na Chrudimsku se teplota pohybuje od 17 do 19 stupňů.

V rybnících pozor na sinice!

A kdo by se chtěl smočit v chladnější vodě, může se koupat v některé z českých řek. Například u Vltavy v Českém Krumlově panuje prázdninová idylka. Voda má 19 stupňů, většina vodáků v kempu balí své stany a připravují se na řeku.

Čtěte také

A jak to vypadá se sjízdností řek? Kromě Vltavy se dá jezdit i na Tiché Orlici, Sázavě, Úpě, Otavě, Nežárce, Moravě, Lužnici a dalších řekách. Méně vody je na střední Dyji, ale dá se splout, stejné je to na dolní Loučné, dolní Metuji nebo Ohři po Nechanice.


Na Orlické přehradě je voda na všech sledovaných lokalitách nevhodná ke koupání.

Kdo se bude chtít jen koupat a vyrazí na přehradu nebo rybník, měl by si dávat někde pozor na sinice. Před těmi už varují hygienici na několika místech, nejhorší situace je na Orlické přehradě. Nevhodná ke koupání je také voda na Staňkovském rybníce na Jindřichohradecku a na Hnačově na Klatovsku.

Horka po celé Evropě. Voda v mořích bude teplejší

Velká vedra očekávají také v zahraniční. Třeba Španělsko, Francii a Německo trápí vysoké teploty už několik dnů. Ve Francii se teploty blíží ke 40 stupňům a tak se lidé musí šetřit. A neobvykle velkým horkem se musí potýkat i ve Španělsku.

Chorvatsko

Svítit sluníčko bude i v turistických letoviscích ve Středomoří. Jasno a slunečno a teploty kolem nad 30 stupňů budou i v Itálii, Řecku a Turecku a také na Maltě a na Kypru.

A jak teplá je voda v moři? Ve Španělsku, kde jsou teď čtyřicetistupňová vedra, má voda 22 až 25 stupňů. Na francouzské a italské riviéře je to podobné, 23 až 25 stupňů, v Chorvatsku 22 až 24 stupňů. Černé moře v bulharské Varně má 22 stupňů, Balt v Polsku má 15 stupňů a nejvíc vás ochladí moře v dánské Kodani. Tam je voda o teplotě 12 stupňů.

autor: mkk
Spustit audio