Kde udělali soudruzi z NDR chybu? Jan Hřebejk má Českého lva i za Šakalí léta nebo Musíme si pomáhat

Nejen legendární Pelíšky, ale celou tvorbu Jana Hřebejka si připomínáme v dalším ohlédnutí za pětadvaceti lety Českého lva. Úspěšný český režisér v 90. letech platil za hitmakera českého filmu.

Plakáty s hercem Boleslavem Polívkou v tmavém kabátu a s bílým proutěným kočárkem zaplavily svého času snad každé kino v Česku. Film Jana Hřebejka Musíme si pomáhat z roku 2000 se dostal do užší nominace na amerického Oscara. Sice ji neproměnil, ale stal se dalším úspěšným titulem, který získal v soutěži Český lev hlavní cenu.

Čtěte také

„Mě by jenom zajímalo, kde udělali soudruzi z NDR chybu,“ přemítá herec Jiří Kodet ve filmu Jana Hřebejka Pelíšky. „Svého času nebylo v české kinematografii většího hitmakera než byl Jan Hřebejk,“ říká, filmová recenzentka Jindřiška Bláhová a osobně považuje snímek Pelíšky z roku 1999 za nedoceněný titul.

Svého času ho kritika přirovnávala k českému Woodymu Allenovi. Co rok, to úspěšný film. Po kultovních Pelíšcích natočil Jan Hřebejk Musíme si pomáhat. Ten se neodehrával v období před příchodem vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 jako v případě Pelíšků, ale v době nacistické okupace.


Protože film je kolektivní věc, tak vás to těší za ty lidi. Na druhou stranu je na tom blbý, že se tím vytvářejí nějaká pseudokriteria, do tvůrčího procesu se vnáší ta nežádoucí soutěživost. Uděláte film, je to ok, pak se na vás lidi dívají a říkají: ‚Ani jedna nominace, to je strašný‘.Jan Hřebejk

Za film Musíme si pomáhat dostal Jan Hřebejk hlavní cenu Českého lva, stejně jako za film z roku 1993 Šakalí léta. Zabodoval i se snímkem Horem pádem z roku 2004. Pro Jana Hřebejka jsou skleněné trofeje důležité jako ocenění od kolegů z branže, ale samotnou soutěž nepřeceňuje.

Za své zatím poslední filmové dílo trilogii Zahradnictví dostal od akademiků celkem pět nominací z patnácti možných kategorií. Jak film dopadne budeme vědět 10. března, kdy se v pražském Rudolfinu Český lev vyhlašuje.

autoři: ela , jaw
Spustit audio