Kdepak brexit, voliče zajímají pouliční osvětlení a komunální odpad, říká britský zákonodárce

Chcete voliče oslovit tématem brexitu, ale oni po vás chtějí řešit pouliční osvětlení a komunální odpad. Ve většinovém volebním systému to britští zákonodárci nemají úplně snadné. V dalším dílu předvolebního seriálu jsme navštívili do okrsku, kde poslanecký mandát obhajuje zkušený zákonodárce za liberální demokracii.

Liberálně demokratický zákonodárce Tom Brake sedí v Dolní sněmovně nepřetržitě od roku 1997. Lidé z jeho okrsku ho dobře znají, protože se hodně angažuje i v řešení místních problémů, jako je třeba zrušení oblíbené autobusové zastávky nebo ordinační hodiny praktického lékaře. On tedy vlastně poslanec nemá moc na výběr.

„Asi dvě třetiny žádostí nebo dotazů, se kterými se na mě voliči obracejí, se týkají místních témat. Aktuálně to jsou hlavně problémy se svozem odpadu nebo nedostatek míst ve školách. Lidé čekají, že poslanec parlamentu bude řešit nefunkční pouliční osvětlení nebo otázku místní sociální péče,“ popisuje svůj každodenní chleba Tom Brake.

Čtěte také

Na profilové téma liberálních demokratů týkající se brexitu buď nezbývá čas, nebo se s voliči těžko navazuje kontakt. Na sociálních sítích se virálně rozšířilo video, kterak předseda liberálních demokratů Tim Farron narazil u britského penzisty ohledně zpochybňování toho, že lidé podporující brexit nevěděli, pro co hlasují.

I Tom Brake má ve svém okrsku Carshalton a Wallington na jižním cípu Londýna v podstatě neřešitelný úkol přesvědčit třeba lidi, kteří nějak zvlášť nehoří láskou ke Konzervativní straně, ale kterým je velmi sympatická premiérka Theresa Mayová.

„Premiérka má náročnou práci, protože sama chtěla, abychom v Unii zůstali, a teď nás musí vyvést ven z EU. Ale jak paní Mayová říká, je to cesta, kterou si lidé vybrali. A já se musím přiznat, že jsem taky hlasovala pro brexit. Mám pocit, že se Evropská unie dostala mimo kontrolu,“ říká mi carshaltonská důchodkyně paní June.

Z principů neustoupí

„Měl jsem dlouhou debatu s jedním voličem, který prohlásil, že mě sice respektuje, protože odvádím tvrdou práci, ale že bych měl zohlednit fakt, že můj volební obvod hlasoval pro brexit. Vysvětlil jsem mu, že jsem liberální demokrat a že podporuju britské unijní členství posledních pětatřicet let. Nemůžu a nehodlám ze svých principů v tomto směru ustoupit. Bylo jasné, že mě ten pán volit určitě nebude," uvádí Tom Brake, který naposledy uhájil svůj mandát o mizivých patnáct set hlasů.

Vzhledem k tomu, že v jeho okrsku hlasovalo 56 procent lidí pro brexit, v letošním klání nejspíš i vzhledem k rozkladu strany UKIP není favoritem. Nikdo ale teď nedokáže říct, jak a zda vůbec, se do rozhodování voličů promítnou poslední teroristické útoky na britské půdě.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio