Kdepak moravské sklípky! Takové nemají ani ve Francii nebo v Německu

17. květen 2015
Glosa Bogdana Trojaka

Pražané mají asi nejvíc v oblibě moravské víno. A často se s radostí vydávají do moravských sklípků, tedy vlastně sklepů, jak připomíná milovník kvalitního vína Bogdan Trojak.

Praha pije víno a v největší oblibě má dnes víno moravské. Když se řekne moravské víno, vybaví se každému vinný sklep. Žádný sklípek, ale sklep. Na slovo sklípek jsou totiž moravští vinaři hákliví.

Vinné sklepy nestojí na Moravě skoro nikdy osamoceně. Tyto svatostánky euforie tvoří sklepní uličky a někdy dokonce celá městečka. Nic takového Francouzi ani Italové neznají. Tyto malebné sklepní areály jsou totiž rakousko-uherskou specialitou. Často leží pod vinohrady kilometr i víc za dědinou.

V minulosti v nich bylo živěji, vinaři se zde scházeli téměř každý den po práci a někdy se zapomněli i na více dní. Spali na seníku nad sklepem, živili se uzeným, které viselo na trámku, a především pili víno a povídali si.

Čtěte také

Rázovitou sklepní uličku tvoří vinné sklepy ve Vracově. Nepatří sice k největším a leží vlastně na samotné periferii vinařské Moravy, v něčem se ale od ostatních sklepních areálů zásadně liší. Vinné sklepy tady totiž mají běžně více majitelů.

Představte si dlouhý sklep, po obou stranách na trámech sudy a demižony a na těch trámech křídou nakreslené dělící čáry s iniciálami hospodáře. Území jsou přesně vymezená. A aby soused sousedovi neupíjel, jsou mnohé zátky vybaveny důmyslnými zámky.

Bogdan Trojak, spisovatel a vinař

A ještě něco je ve Vracově úplně jinak. Zatímco jinde na Slovácku se nachází posezení se stolem a lavicemi v přední, nadzemní části zvané lisovna, ve Vracově mají společenskou místnost úplně na druhém konci, v nejhlubší a nejvzdálenější části sklepa. Snad proto, aby tam, za dělící zdí, byli vinaři lépe chráněni před vezdejším světem.

Až budete na Moravě, nebojte se na vrata vinného sklepa zaklepat, vždyť Praha pije nejraději moravské víno.

autor: Bogdan Trojak
Spustit audio