Před 56 lety nastoupil do funkce Fidel Castro. Překonal už deset amerických prezidentů

13. říjen 2016
Encyklopedie Radiožurnálu

Někteří vrcholní politici přicházejí a odcházejí, zatímco jiní zůstávají. Víte, kolik amerických prezidentů se vystřídalo během vlády Fidela Castra? Ten do úřadu předsedy kubánské vlády nastoupil přesně před 56 lety, tedy v roce 1959. Úřad zastával do 31. 7. 2006.

Fidel Castro nastoupil do funkce kubánského premiéra v únoru 1959 poté, co po několikaletém revolučním boji svrhl předchozí diktátorský režim Fulgencia Batisty. Tuto roli zastával až do roku 1976, pak se stal prezidentem a až 31. července 2006, kvůli zdravotním problémům, předal moc do rukou svého bratra Raúla. Nejprve dočasně, v roce 2008 definitivně.


Castrův oficiální titul zněl Comandante en Jefe, Primer Secretario del Partido y Presidente de los Consejos de Estado y de Ministros de la República de Cuba, tedy Vrchní velitel (ozbrojených sil), první tajemník strany a předseda státní rady a rady ministrů Kubánské republiky.

Během jeho působení v čele ostrovního státu se v USA vystřídalo deset prezidentů, z nichž šest už je po smrti. Byli to Dwight D. Eisenhower, John Fitzgerald Kennedy, Lyndon B. Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton a George W. Bush.

Přestože se Fidel Castro od svého odstoupení objevuje na veřejnosti velmi zřídka, navzdory předpovědím jeho brzké smrti, zprávám o rakovině v posledním stádiu a jiným spekulacím se kupodivu stále drží a jednou za čas se ukáže na nějaké oficiální akci.

autor: ČRo
Spustit audio