Kdo se bojí fidget spinneru? Je nástrojem opozice a dělá z dětí zombíky, tvrdí Rusko

21. červenec 2017

Oblíbená hračka fidget spinner původně měla pomoct dětem s poruchou soustředění, nakonec se rozšířila do celého světa a nejen mezi děti a mládež. Jenže oblíbený nástroj k odreagování je podle Ruska nebezpečný. Prý ho zneužívají opoziční skupiny k ovlivňování mládeže.

Vše začalo, když moderátor státní televize Russia-24 Alexej Kazanov ve zpravodajském pořadu prohlásil, že asi není náhoda, když se hračka začíná ve velkém prodávat právě na opozičních demonstracích. A v tomto podezření ho pak ještě utvrdil kolega Nikolaj Sokolov.

„Je opravdu záhada, že to začalo být v Rusku tak populární teprve nedávno. Kdo to propaguje?” ptal se.

Sokolov tak zřejmě narážel na nedávné protesty proti korupci v Moskvě a v Petrohradě, při kterých policie zadržela stovky lidí. Jeden novinář v Omsku dokonce tvrdí, že hračka z dětí dělá zombíky, tedy chodící mrtvoly.

fidget spinner, spinner, hračka

Úřady varují: Rodiče, dejte si pozor

Ruský úřad pro ochranu spotřebitele hračku v současnosti vyšetřuje. Tým lidí se zabývá tím, jaký má na mladistvé vliv. Vydal doporučení všem rodičům, aby si prověřili prodejce a nezávadnost materiálů. Pozor by si pak měli dát také na samotné děti, které si se spinnerem budou hrát.

Ruský nezávislý novinář Alexej Kovalev na svém Twitteru napsal, že jde o další směšný pokus státní televize shodit opozici v očích lidí.

autor: lum
Spustit audio