Kdo se stane nejlepším trenérem roku 2016? Připomínáme si trenérské legendy minulých let

Trenér biatlonové reprezentace Ondřej Rybář je nejčastějším vítězem české ankety Trenér roku. V hlasování členů Unie profesionálních trenérů se radoval z triumfu už dvakrát. Dnes tedy může završit hattrick.

„Pro mne je to ocenění celého biatlonu, řeknu spíše realizačního týmu kolem sportovců, protože ti sami o sobě ukazují výkonnost, a ty výsledky mluví za ně,“ říká dvojnásobný vítěz ankety Ondřej Rybář.

Možná vás překvapuje, že právě biatlonový kouč je nejčastějším vítězem ankety Trenér roku. Odpověď je snadná. Anketa se letos vyhlašuje teprve po páté, a tak se v ní velká trenérská jména historie ani objevit nemohla.


Šanci na dobré umístění má určitě Petr Lacina, trenér olympijského vítěze z Ria Lukáše Krpálka. Vysoko by se také mohl umístit nehrající kapitán českého Fed cupového týmu Petr Pála. Šanci získat hattrick a posílit pozici nejúspěšnějšího trenéra historie ankety má samozřejmě i Ondřej Rybář.

Kdyby se Trenér roku vyhlašoval déle, je jisté, že mezi vítězi by byl například hokejový trenér Karel Gut, fotbalový kouč Dušan Uhrin starší nebo trenér atletky Jarmily Kratochvílové Miroslav Kvač. S velkou pravděpodobností by tuto cenu získal také Ivan Hlinka.

Jako trenér dovedl českou hokejovou reprezentaci k senzačnímu triumfu na zimních olympijských hrách v Naganu v roce 1998. Litvínovská legenda proslula skvělým citem pro hru, svou přirozenou autoritou i smyslem pro humor.

autor: dpr
Spustit audio