Kdo zabil Hitlera? A co se děje ve Stonehenge? Transformers vyprávějí vlastní historii lidstva

Je z jiné planety a umí se složit do podoby osobního auta, kamionu nebo třeba stíhacího letounu – ano, mluvíme o Transformers. Do českých kin ve čtvrtek vstupuje pátý díl populární filmové série s podtitulem Poslední rytíř.

Pátý díl Transformers nabízí i tentokrát hlavně strhující podívanou na roboty, kteří se umí změnit na auto nebo třeba proudovou stíhačku. Zároveň vás ale film vezme na dvouapůlhodinovou exkurzi alternativní historií lidstva.

Zjistíte, že Adolfa Hitlera zabily transformeří hodinky, pochopíte pravý význam Stonehenge a budete svědky toho, že Anthony Hopkins umí umlčet i britského premiéra. Konzistentní dějovou linii ale ve filmu divák najde jen těžko.

„Když člověk ustoupí od jakýchkoliv nároků logiky a snahy promýšlet věci, zbude zábavná, pouťová jízda, opulentní atrakce,“ hodnotí filmový redaktor Radia Wave Daniel Řehák. Režisér Michael Bay prohlásil, že páté pokračování je i jeho posledním dílem z této série. Chtěl se proto rozloučit ve velkém stylu, a to se mu podle Daniela Řeháka povedlo. „V podstatě je to kontinuální nápor neočekávaných vizuálních překvapení,“ říká.

Zahraniční kritiky poslední Transformers nešetří, web Entertainment Weekly film přirovnal k ráně pánví do hlavy. Magazín Variety zase snímku předpovídá nejnižší zisky z prvního víkendu promítání ve Spojených státech z celé série o Transformers.

Je tedy možné, že Michael Bay se bude muset ještě na svoji režisérskou pozici vrátit a Transofrmers zachránit, stejně jako se Mark Wahlberg vrátil coby Cade Yeager, aby zachránil svět.

autor: vok
Spustit audio