Když se setkají žid a nácek. Kniha Přes ploty je sestavená z korespondence Fedora Gála

V září 2009 přišel první e-mail. Tím začala několikaletá konverzace, která teď v přepisu vyšla jako kniha. Nezvyklé čtení ukazuje dva naprosto rozdílné názory. Na jedné straně stojí slovenský národní socialista Matěj, z druhé strany odpovídá známý aktivista, sociolog a publicista Fedor Gál. Necelých čtyři sta stránek knihy Přes ploty nabízí dialog, ke kterému v dnešním mediálním prostoru často nedochází.

„Dobrý den, pane Gále, uvažoval jsem dlouho, zda Vám psát, či zda mám vůbec psát, nakonec jsem se odhodlal napsat, a to proto, že konverzace může být prospěšná pro obě strany. Když jsem si na Vás bral e-mail, říkal jsem, že jsem národní socialista,“ začíná konverzaci jistý Matěj. Fedoru Gálovi píše hodně lidí, v korespondenci nechybí ani nadávky. E-mail od Matěje byl ale jiný.

„On se sice představil jako nacionální socialista a řekl, že národ je pro něj hodnota nade vše – půda a krev, ale byl zvědavý, copak jsou ti židé za zvířata, projevil zájem. A dialog není možný, když druhá strana nechce,“ řeká Fedor Gál.


Soubor Slováckého divadla v Uherském Hradišti v současnosti připravuje podle knihy inscenaci. Ta by měla mít premiéru na začátku příštího roku.

I když se na první pohled zdá, že jsou autoři knihy naprosto odlišní, kniha dokazuje, že v některých věcech se dokážou shodnout. Zatímco o Fedorovi může zjistit čtenář hodně informací, Matěj zůstává v anonymitě.

Podle Gála zastupuje v dialogu lidi s podobnými názory, kterých může být mezi mladými hodně. Ať už sympatizuje čtenář s jednou, nebo druhou stranou, otevře se mu nový pohled. „Dialog je způsob, jak se něco dozvědět, z druhé strany barikády nebo přes plot. Dialog je inspirativní nejenom pro jednu stranu, já jsem se také hodně naučil,“ vysvětluje.

Spustit audio