Kláštery se bouří. Japonci objednávají buddhistické obřady přes internet

Japonský Amazon nově nabízí duchovní obřady. Objednat je lze přes internet a jsou mnohem levnější. Buddhistické kláštery se proti tomu ale bouří.

Podobně jako si lidé objednávají na Amazonu různé zboží, postupují tak i v případě duchovních obřadů. Stačí si kliknout na danou nabídku nazvanou Obo-san bin, což jsou služby vybraného mnicha na vámi zvoleném místě.

Za tyto služby zaplatíte třikrát i vícekrát méně. Například jeden z poskytovatelů, tokijská společnost Minrevi, nabízí buddhistický rituál v přepočtu za přibližně 7 tisíc korun. Částka přitom zahrnuje daného mnicha, jeho dopravu na místo a dar. V chrámu vás stejná služba vyjde na 20 tisíc a třeba pohřební obřad ještě nejméně na desetkrát více, tedy v přepočtu na 200 tisíc korun.

Kláštery se bouří, protože takový prodej je proti tradicím a hlavně přicházejí o peníze. Jednotlivé chrámy a kláštery, kterých je v Japonsku na 75 tisíc, tak přicházejí o hlavní a někdy i jediný zdroj příjmů.

Čtěte také

Takový je internetový věk, tvrdí společnost Minrevi

Akisato Saito z Japonské buddhistické asociace dokonce mluví o neúctě k náboženství s tím, že něco takového není dovoleno v žádné jiné zemi na světě. Amazon se ale brání, že jen poskytovateli těchto služeb pronajal možnost nabízet je prostřednictvím internetového obchodu.

Japonci považují duchovní služby poskytované chrámy za drahé, proto mnozí z nich nákup přes internet vítají. Když například rodina 17letého chlapce, který podlehl rakovině, chtěla zajistit důstojný pohřeb, rozhodla se pro internetovou nabídku. Jako hlavní důvod uvedla právě peníze. Pohřeb je stál polovinu částky, kterou požadoval buddhistický chrám.

Rostoucí zájem potvrzuje i samotná společnost Minrevi, podle níž vzrostl trojnásobně. Dokonce se jim prý mniši sami hlásí, v současnosti jich tak mají k dispozici stovku. V internetovém věku prý na této nabídce není nic divného.

autor: mir
Spustit audio