Kolik už jste dnes spolkli pavouků?

21. červenec 2014
Encyklopedie Radiožurnálu

Dvě třetiny obyvatel planety Země považují hmyz za běžnou součást svého jídelníčku. Pro většinu Evropanů je i přesto představa hmyzu ve vlastních ústech nepředstavitelná. I tak každý z nás – chtě nechtě – určité množství hmyzu zkrátka zkonzumuje!

Hmyz představuje v Africe, Jižní Americe nebo Asii výživnou a velmi oblíbenou součást jídelníčku. Jen málokterý Evropan si ale dokáže představit, že by povečeřel smaženého cvrčka nebo pečenou tarantuli, i když prý chutnají lahodně a obsahují vysoké procento proteinů.

Přesto každý z nás během svého života chtě nechtě určité množství hmyzu zkonzumuje. Své o tom vědí cyklisté, kterým nějaká ta muška tu a tam při jízdě uvízne mezi zuby.

Čtěte také

Malé množství hmyzu nevědomky sníme i v ovoci, houbách, zelenině nebo pečivu. Co ale ve spánku?

Na internetu můžeme narazit na informace, že člověk takto nevědomky spolkne 4 až 8 pavouků ročně. Údaj je to ale vědecky nepodložený a se vší pravděpodobností jde o fámu.

Nevědomé spolknutí hmyzu během spánku sice vyloučit zcela nelze, zjistit, kolikrát za rok se tak stane, se ale zdá být těžko řešitelným úkolem. Většinu hmyzu z blízkosti našich úst navíc spolehlivě odradí zvuky, které při spaní vydáváme, a intenzita našeho vydechování.

autor: ČRo
Spustit audio