Kolonie tučňáků na „nejsmradlavějším místě planety“ ohrožuje sopka

7. červenec 2016

Obrovské kolonie tučňáků žijících v subantarktickém pásmu ohrožuje aktivní sopka. Nachází se přímo na ostrově Zavodovski v jižním Atlantiku, kde mnoho těchto odolných ptáků žije. Vědci mají strach, že jejich kolonie zdecimuje spad sopečného popela.

Nejhorší varianta je, že popel tučňáky pohřbí zaživa, že řada z nich utrpí popáleniny nebo přijde o život kvůli dýchacím potížím, když se popela nadýchá. Na ostrově Zavodovski žije přes milion tučňáků uzdičkových a na 200 tisíc tučňáků žlutorohých.

Jsou to druhy, které zatím nepatří mezi ohrožené. Jejich počty se ale podle UNESCO v uplynulých třech dekádách trvale snižují a na jejich celkovou populaci by vymření kolonií na zmíněném ostrově mělo významný dopad. V případě tučňáků uzdičkových totiž také jde o největší kolonii na světě.

Mohou tučňáci uplavat?

Teoreticky by tučňáci mohli uplavat, jenže podle britských vědců je sopečná erupce mohla zastihnout v době, kdy pelichají a mění peří. Tohle období může trvat zhruba šest týdnů, během kterých tučňáci nemohou do vody, protože je před ní nemá co ochránit – jsou bez tepelné izolace a promaštěného peří, které se nenamočí.

Tučňák uzdičkový

Ostrov Zavodovski leží v odlehlé oblasti, takže vědci s jitou nevědí, jak na tom teď tučňáci jsou – může být, že peří už vyměnili a mohou odplavat na bezpečnější místo. To ale budeme s jistotou vědět až letos v prosinci nebo začátkem příštího roku, kdy má do oblasti odjet vědecká expedice.

Nejsmradlavější místo planety

Je to poprvé, co víme o tom, že sopka Mount Curry vybuchla. Stalo se to v březnu a ze satelitních snímků je patrné, že pořád chrlí sloupce popela a toxického kouře. Vulkán se nachází jen několik stovek metrů od kolonií tučňáků, které jsou rozeseté na východě, jihu a severu ostrova.

Mimochodem britský Telegraph o ostrově mluví jako o nejsmradlavějším místě na planetě – není to ovšem kvůli tučňákům, ale kvůli sirným výparům, kterými sopka zásobuje tamní vzduch.

autoři: tpa , Vojtěch Birman
Spustit audio