Kolumbův den v New Yorku slaví hlavně Italové. Přibývá ale protestů a přirovnání mořeplavce k Hitlerovi

Ze svátku, při kterém Američani oslavují připlutí Itala Kryštofa Kolumba ke břehům kontinentu, se v USA stává velmi citlivé téma. V posledních letech některé státy a města místo toho uctívají památku původních obyvatel. New York zůstává u tradičního Kolumbova dne, který s sebou ovšem přináší konflikty.

Trojice mladíků stojí pod sochou Kryštofa Kolumba a drží transparent s hesly jako vražda, otroctví, znásilnění nebo genocida. Antoniovi se to nelíbí a je zřejmé proč – na sobě má dres fotbalové reprezentace Itálie, odkud jeho rodiče do New Yorku přišli.

„Ti tři přirovnávají Kolumba k nacistovi. Nemyslíš si, že to je plivanec do tváře těm, co pod Hitlerem trpěli a byli zavražděni? Je to ostuda nazývat Kolumba nacistou. On byl objevitel, lidé by si měli nastudovat historii. A zajímá mě, proč ta nenávist přichází teď, proč tu nebyla před několika lety. Zdá se mi, že se teď protestuje proti všemu, co se Donald Trump stal prezidentem,“ rozčiluje se deštěm zmáčený americký Ital na jihozápadním konci Central Parku, kde se kromě Kolumbovy sochy tyčí právě i Trumpův hotel.

Prezident se k tématu také vyjádřil a oslavy Kolumbova dne podpořil. Tady v New Yorku mají těžiště o kousek dál na Páté avenue, kterou se po několik hodin šine zdánlivě nekonečný průvod kapel, alegorických vozů a lidí v historických kostýmech, často členů spolků italsko-amerického dědictví.

Tacto má taky italské předky, žije za řekou Hudson v New Jersey a prý se styděl, že v sedmdesáti ještě tuhle akci zblízka neviděl, a tak přišel.

V New Yorku je letos i hodně zpolitizovaná, současný starosta Bill de Blasio ustavil komisi, která má přezkoumat budoucnost Kolumbovy sochy. Dav ho za to teď při průvodu vypískal a jeho protikandidátka v blížících se volbách Nicole Malliotakisová zaplavila Pátou avenue plakáty, které hlásají její sympatie ke Kolumbovi.

Sochy jsou krásné věci a něco zničit, to není umění, říká mi rozesmátý stařík a vyzývá, ať nechám rozumů a bavím se průvodem. Každý prý může být aspoň jednou v roce Italem.

autor: jkb
Spustit audio