Kombinace humoru i tragédie. Francouzský komiks ukazuje život uprchlíků v Džungli

8. březen 2017

Bláto, nepořádek, zima a špatná hygiena. V takových podmínkách museli žít migranti z uprchlického tábora u francouzského města Calais. Jejich příběhy stejně jako úsilí dobrovolníků se snaží vykreslit nový komiks. Kniha s názvem Les Nouvelles de la Jungle, tedy Novinky z Džungle, je jedním z posledních dílu ze sbírky Sociorama, která spojuje komiks se sociologií.

Série kreslených obrázků popisuje například překvapení dvou hlavních postav nad vybaveností tábora, ve kterém si migranti postavili vše od restaurací, mešit, až po kadeřnický salon a divadlo.

„Na jednu stranu jsme vnímali tu děsivou stránku – bláto, déšť a zimu, protože jsme tam přijeli v únoru. Ve stejný moment jsme ale byli šokovaní ruchem a tamním životem, bylo tam opravdu mnoho migrantů, ale také hodně dobrovolníků z celého světa,“ říká francouzská socioložka a jedna z autorek komiksu Yasmine Bouaggová.


Francouzské úřady vystěhovaly tábor v říjnu loňského roku, někteří migranti se na místo pořád vracejí. Několik nevládních organizací se proto obrátilo na vládu. Současný ministr vnitra Bruno Le Roux koncem ledna odmítl vybudovat další ubytovací zařízení.

Do uprchlického tábora přijela Bouaggová poprvé v únoru minulého roku, v době kdy úřady vystěhovávaly jižní část takzvané džungle. Nakonec tam s přestávkami zůstala devět měsíců.

„Komiks nám umožnil přiblížit jednotlivé migranty. Novináři nebo akademici o nich mluvili buď s ohledem na bezpečnost, nebo vyzdvihovali jen negativa. Díky humoru se lépe ztotožníte s jednotlivými příběhy a vytvoříte si s nimi pouto,“ popsala Bouaggová.

Komiks zobrazuje například zdlouhavé papírování, špatné hygienické podmínky nebo práci dobrovolníků, všechny tyto situace se pak snaží vykreslit s humorem. „Někdy lidé migrantům věnovali úplně absurdní a nesmyslné oblečení, jako například svatební šaty. Jeden z dobrovolníků si je jednou oblékl, aby se všichni zasmáli,“ přibližuje.

Jiné komiksové scény ale kombinují humor s tragikou, jak doplňuje kreslířka Lisa Mandelová. „Jednou jsem se ocitla sama ve skupince Íránců, kteří si provázkem a jehlou zašili pusy. Drželi protestní hladovku. Po mně chtěli, abych je nakreslila. Byla to pro mě opravdu zvláštní situace,“ říká spoluautorka komiksu.

autor: bal
Spustit audio