Komunistický režim slavil osvobození 9. května. Všechno bylo jinak, tvrdí dnes historik

9. květen 2014

Před rokem 1989 komunistický režim v Československu lhal, když oslavoval Sovětskou armádu jako výhradní osvoboditelku země od nacistické okupace. Zamlčoval osvobození západních Čech americkými vojsky generála Pattona. Československo bylo spojencem Sovětského svazu, a tak slavilo konec války až 9. května, ve výročí dne příjezdu sovětských tanků do Prahy.

„Nastal veliký den vítězství nad fašismem. Německo bylo sraženo na kolena Rudou armádou a vojsky spojenců, přiznalo porážku a vzdalo se,“ ohlásil svému lidu konec vlastenecké války sovětský maršál Stalin a provolal slávu padlým.

Navíc připomněl, že se jedna skupina německých vojsk v oblasti Československa odmítá vzdát, ale že ji k rozumu přivede Rudá armáda. Ta do Prahy vstoupila 9. května 1945.

„Volá vás Praha, československá Praha. Jeli jsme právě klikatou silnicí od Pražského hradu a dole před námi se otevírá město, jehož sláva se dotýká hvězd. V této chvíli osvobodila Prahu Rudá armáda,“ znělo z vysílání.

Rozhlasový vůz tehdy projížděl Prahou za sovětskými tanky. O dni osvobození bylo rozhodnuto. Jenže podle historika Petra Koury to všechno bylo trochu jinak.

Čtěte také

Zabránila Rudá armáda totálnímu zničení Prahy?

„8. květen více odpovídá realitě, protože toho dne vstoupila v planost kapitulace vojsk. 9. května přijely už do prakticky osvobozené Prahy jednotky Rudé armády. Není pravda to, co hlásila komunistická historiografie, totiž že obdivuhodnou vojenskou operací došlo k záchraně Prahy před totálním zničením,“ vysvětluje.

9. května 1989 vysílal Československý rozhlas stále ve stejném duchu: „Soudruzi Miloš Jakeš, Gustáv Husák a Ladislav Adamec obdrželi od nejvyšších představitelů socialistických zemí blahopřejné telegramy ke 44. výročí vyvrcholení boje československého lidu a osvobození naší vlasti Sovětskou armádou.“

Den osvobození Rudou armádou se po listopadu stal Dnem osvobození od fašismu a od roku 2004 se nazývá Den vítězství, stejně jako u západních spojenců.

autor: jas
Spustit audio