Konec elektrických ohradníků. Internet pro zvířata přinese svobodu, ochranu i kontrolu

5. červen 2017

Žijeme ve třetím tisíciletí a na internet jsou připojené už i ovce, krávy, nebo prasata. Rozmach aktuálně zažívá takzvaný internet zvířat. Představa psů a koček surfujících na notebooku, která se někomu může vybavit ve spojení s internetem zvířat, je ale od reality poněkud vzdálená. Podobně jako internet věcí jde o výraz pro zařízení připojená na internet, která na sobě zvířata nosí.

Ukázkovým případem může být elektronický pastevec od firmy eShepherd, nebo neviditelný ohradník Nofence. Šéf firmy Oscar Hovde Berntsen vysvětluje, že zvířata díky němu mají větší svobodu.


osmdesát milionů malých čuníků přijde o život každý rok ve Spojených státech z důvodu zalehnutí matkou.

Zvířata dostanou na krk zařízení, které je připojené na GPS a internet, a tak má majitel přehled o tom, kde jsou. Může jim navíc vyhradit prostor svého pozemku. Pokud se ovce dostane poblíž, vydá obojek zvukový signál, aby dál nechodila a případně slabý elektrický šok. Farmář přitom nemusí stavět žádný plot. Krabička se simkartou má i solární panel.

Elektronika může pomáhat i ustájeným zvířatům. Zařízení startupu Swine má zachránit prasátka před zalehnutím. Mají totiž ráda teplo a tulí se k matkám, ale ty jsou velké, a tak často mláďata nechtěně zalehávají. Zařízení od Swine dokáže sledovat teplotu prasátek a dokonce i jejich kvíkání a zjistit tak, zda náhodou nejsou v nebezpečí.

Zařízení lze používat i pro ochranu ohrožených zvířat.

autoři: jap , , jaw
Spustit audio