Konečně můžeme mluvit pravdu, reagovali lidé na vznik nové vlády v prosinci 89

17. prosinec 2014

17. prosince 1989 se na pražském Albertově opět skandovalo. Nejen studenti tady opakovali měsíc starou protestní demonstraci, která skončila brutálním policejním zásahem na Národní třídě.

„Přijeli jsme z venkova a chceme podpořit studenty, kteří tu před měsícem hrozně trpěli,“ vysvětluje důvod svého příchodu muž středního věku. „Dnes je to zdůraznění toho, co se všechno dělo a že se má odstranit všechno to špinavé, co v našem státě ještě je,“ přidává se k němu jiný.

A dav začíná skandovat: Zrušte StB! Konec rudý mafie! Provolávaná hesla jsou mnohem odvážnější než ta, která změna na Albertově 17. listopadu. Lidé si přinesli svíčky a květiny, vidět jsou také transparenty a vlajky. Dav plánuje vyrazit na Vyšehrad, přejít přes Národní třídu a dorazit na Václavské náměstí, tedy na místo, kam chtěli studenti dojít už v listopadu, ale nepodařilo se jim to.

Slovenští studenti se z Prešova vydali pěšky až do Prahy

U sochy svatého Václava na Václavském náměstí promluvil také student DAMU Martin Mejstřík. Stávka vysokoškoláků podle něj potrvá tak dlouho, dokud nebude „zaručena nezvratnost cesty od totality k demokracii“. Zárukou podle něj bylo zvolení Václava Havla prezidentem.

V průvodu, který zamířil přesně jako v listopadu 1989 nejdřív na Vyšehrad byli i starší lidé. „Konečně můžeme mluvit pravdu. Podařilo se zlomit hegemonii KSČ a teď už hledíme vstříc lepší budoucnosti. Nejdůležitější je prosadit, aby náš parlament zvolil prezidenta v té lhůtě, která je stanovena,“ popsal starší manželský pár.

Nejvíc emocí bylo cítit na Národní třídě, kudy se šlo téměř mlčky. K průvodu se přidala také parta slovenských studentů, kteří došli z Prešova až do Prahy pěšky. „V každém městě se k nám připojili vysokoškoláci. Manifestačním pochodem chceme podpořit kandidaturu Václava Havla na prezidenta,“ vysvětlili.

autor: hla
Spustit audio