Kontokorent

23. listopad 2011
Peníze nikdy nespí

K běžnému účtu v bance si můžete sjednat tak zvaný kontokorent. Můžete tedy dočasně čerpat z účtu peníze, i když nemáte dostatečnou hotovost. Jaká jsou rizika používání kontokorentu?

Když máte kontokorent, můžete jít na účtu tak zvaně do mínusu. Některé banky vám dokonce nabídnou kontokorent až do výše 100 tisíc korun!

Velkou výhodou je jeho naprostá pohotovost a možnost opakovaného čerpání. Přesto ho můžeme doporučit jako vhodný úvěrový nástroj pouze pro menší částky, které splatíte tak brzo, jak to jen půjde. Patří totiž mezi neúčelové a nezajištěné úvěry. Proto s ním bývá spojena vyšší úroková sazba a někdy se platí i určitý poplatek z nevyužité částky přečerpání účtu.

Kontokorent byste měli používat jen na překlenutí krátkodobého nedostatku peněžních prostředků – a to v rámci desítek dnů, a ne měsíců! Pokud tedy potřebujete půjčit na rok a déle, poohlédněte se po jiném produktu, třeba spotřebitelském úvěru. Dostanete se na příznivější úrokové sazby a nebudete si muset dělat starosti s povinným dorovnáváním.

Úrokové sazby kontokorentů se pohybují mezi 10 až 19 procenty a většina bank je úročí měsíčně. Při sazbě 15 % splatné měsíčně tedy po roce zadlužení nezaplatíte navíc pouze 15 % – budou vám strhávány ještě i takzvané úroky z úroků.

Pokud máte vyřízený kontokorent, dávejte si také pozor na takzvanou disponibilní část zůstatku na účtu. Když máte na účtu 30 tisíc korun a kontokorent dalších 30, disponibilní zůstatek, který banka uvádí, je 60 tisíc!

autor: mad
Spustit audio

Více z pořadu