Koruna je podhodnocená, ukazuje index. Euro a dolar by mohly stát mnohem méně

Koruna je prý výrazně podhodnocená. Ukazuje to index síly české měny, který sestavují analytici společnosti Roklen. Aktuální kurz české měny je 27 korun a 7 haléřů vůči euru a 24 koruny vůči dolaru. Koruna teď přitom mírně oslabila, protože na devizovém trhu lehce posilovalo euro díky zmírnění obav z možného odchodu Británie z Evropské unie. A ztrácely vůči němu i středoevropské měny.

Jestliže je dnes česká měna na kurzu lehce nad dvaceti sedmi korunami za euro, jaký by ten kurz měl podle indexu Roklen reálně být? 18 korun 43 haléře za euro a 11 korun 51 haléř za dolar. Index vychází z porovnání parity kupní síly. Tedy za kolik si lidé mohou nakoupit srovnatelný košík zboží.

Kurz kolem 27 korun za euro drží Česká národní banka svými intervencemi na devizovém trhu. Byla na něm aktivní i poslední dobou? Například hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč ve svém komentáři usuzuje, že ano.

Vychází z údajů o vývoji bilance ČNB za prvních deset dní měsíce června. V tom období vzrostly pohledávky vůči zahraničí a to podle Jáče zřejmě znamená, že centrální banka v prvních červnových dnech intervenovala na devizovém trhu, aby zabránila posílení koruny a držela ji nad úrovní 27 za euro.

Čtěte také

Jáč ale zároveň připouští, že to může být i z jiného důvodu. Ona totiž centrální banka nezveřejňuje, jaké operace a v jaké výši na devizovém trhu dělá. Nicméně podle odhadů od listopadu 2013 do konce letošního dubna centrální banka intervenovala za zhruba 530 miliard korun.

Svůj závazek držet korunu na určeném kurzu chce dodržet do poloviny příštího roku. Na tom se pravděpodobně nic nezmění. Nový guvernér Jiří Rusnok, který nastoupí do funkce v červenci, totiž také říká, že na intervenčním závazku nehodlá nic měnit.

Mohlo by se ale stát, že by koruna čelila velkému tlaku na posílení - a to by velké fondy nebo velký počet menších investorů mohly způsobit. Pak by pravděpodobně centrální banka nemělu sílu korunu držet slabší, než by mohla být. Ostatně viděli jsme to loni ve Švýcarsku. Tamní centrální banka přes noc opustila intervenční režim, protože už to bylo příliš drahé a frank skokem posílil.

autoři: jhn , lvb
Spustit audio